گزارش شناسایی محله تاجرآباد – مشهد:
خیابان حر ۸۲،معروف به تاجرآباد، در منطقه قلعه خیابان (شهرک شهید باهنر) در حاشیه شرقی مشهد،پس از قلعه ساختمان،واقع است.
حاشیهی اصلی این منطقه به دلیل وجود مغازههای مختلف،بازتابدهندهی فقر موجود در آن نیست،اما انتهای تمام کوچههای اصلی به زمینهای وسیعی که به لب کال شهرت یافته است، ختم میشوند. در قسمتی از این کال، خانههای کوچک با فواصل کم از یکدیگر ساخته شده است.
از ویژگیهای بارز این محله وجود زمینهای بایروسیعی است که علاوه بر اینکه تبدیل به محل تجمع زباله و پاتوقی برای مصرف کنندگان مواد مخدر شده است،متاسفانه بسیاری از کودکان محله، اوقات فراغتشان را در همین زمینها سپری میکنند،کودکانی که اکثرا به دلایل فقدان اوراق هویتی، فقر مادی، ممانعت یا بیتوجهی والدین از نعمت تحصیل نیز محروم هستند.
این منطقه از خانوادههای بلوچ و افغان هایی تشکیل شده است که بعلت نداشتن اوراق هویت،درگیر معضلات زیادی از جمله قاچاق مواد مخدر هستند.
از مهمترین معضلات منطقه میتوان به اعتیاد فراگیر،کار کودک در زمینهای کشاورزی و سوء تغذیه بارز و به دنبال آن تشنج، کم خونی شدید و صرع در کودکان و بزرگسالان اشاره کرد.
گزارش شناسایی محله پنجتن – مشهد:
پنجتن در حاشيه شهر و در فاصلهای نزدیک به حرم مطهر امام رضا(ع) واقع شده است.
منطقهاي كه سطح بهداشتی نامناسبی دارد و نبود سیستم مناسب جمعآوری فاضلاب، باعث تجمع آلودگی در این منطقه شده است.
در اين منطقه تعدادي از مردان سرپرست خانوار به دلیل نداشتن شغل مناسب در کارگاههای تفکیک زبالهی همان منطقه کار میکنند و زنان به مشاغل فصلی مثل پاک کردن زعفران، پسته و… با درآمد بسیار ناچیز اشتغال دارند.
در اين منطقه كودكان زبالهگرد و محروم از تحصيل در كوچه پسكوچهها ديده ميشود.
نبود آموزش مناسب در خصوص مسائل بهداشت خانواده، «تعداد زیاد فرزندان» بدون درنظر گرفتن توانایی خانواده در برآوردن نیازهای اساسی و به تبع آن مسائلی همچون ازدواج کودک در این منطقه را سبب شده است.
از سایر معضلات منطقه میتوان به اعتیاد و وجود خانوادههاي پر جمعيت و مشکلات کالبدی منطقه از جمله خانهها و کوچههای غیرایمن اشاره کرد.
گزارش شناسایی محله بلوار توس – مشهد:
بلوار توس شامل پهنهی وسیعی از میدان فردوسی تا بلوار شاهنامه است که با نام جادهی قدیم قوچان نیز شناخته میشود. این منطقه در گذشته تماما زمین کشاورزی و باغی بوده که امروزه بقایای آن مناظر زیبایی را بر جا گذاشته است.
پراکندگی فقر در این ناحیه متنوع است اما بیشترین سکونتگاههای کمبرخوردار در ادامهی تقاطع معروف به سهراه دانش و همچنین در امتداد برخی از خیابان های بلوار توس مانند خیابان نجف است. سکونتگاههایی که وضع بهداشتی مناسبی نداشته و بعضا (با دور شدن از بلوار) از نعمت آب و برق و گاز محروماند.
بیشتر ساکنان این سکونتگاهها را مهاجران شهرهای استان خراسان و سیستان و بلوچستان و مهاجران افغان تشکیل میدهند که به مشاغلی از قبیل کارگری ساختمان، جمع آوری ضایعات و کارهای فصلی مانند پاک کردن زعفران با عایدی کم و نبود بیمه اشتغال دارند.
از مهمترین معضلات منطقه نیز میتوان به اعتیاد، بیکاری، فقر و به تبع آن بازماندان کودکان از تحصیل و کار کودک اشاره کرد.
گزارش شناسایی محله همت آباد – مشهد:
همت آباد، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان مشهد می باشد که در دهستان کنویست واقع شده است. رودخانه کشف رود همت آباد را از روستای دهرود جدا کرده است. رودخانهای که حاشیه ی آن به محلی برای تجمع کارتن خوابها و مصرف کنندگان مواد مخدر تبدیل شده است.
همت آباد سه خیابان اصلی به نامهای غلامی، طالقانی و خمینی دارد که بخشهایی از آنها آسفالت نشده و خاکی است. همچنین در سراسر خیابان طالقانی و انتهای خیابان غلامی کارگاه های تفکیک زباله به چشم می خورند. کارگاه هایی که تعداد زیادی از کودکان منطقه در محیط آلودهاش به کار سخت با درآمد اندک مشغولند.
این روستا از نظر بهداشتی شرایط مطلوبی ندارد. زبالههای رها شده و همچنین نداشتن سیستم فاضلاب مناسب باعث ایجاد بوی نامطبوع و تجمع پشه سالک در سراسر این منطقه شده است که خطراتی بسیار جدی برای سلامت ساکنان ایرانی و افغان آن به همراه دارد.
آب لوله کشی آشامیدنی اما شور است و کیفیت مطلوبی ندارد.
از مهمترین معضلات این روستا می توان به اعتیاد به مواد سنتی و صنعتی، فقر خانوادهها، کارتن خوابی، کار کودک و … اشاره کرد.
گزارش شناسایی محله سالار آباد – مشهد:
روستای سالار آباد در یک کیلومتری شهر مشهد و چهار کیلومتری شهر رضویه واقع شده است. این روستا از هر طرف به زمین های وسیع وبدون استفاده ای ختم می شود که محل تجمع زباله هاست. خیابان های سالار آباد خاکی است و کوچه هایش جدول کشی و فاضلاب ندارند.
ساکنین سالارآباد را فارس های بومی و بلوچ های مهاجر از استان سیستان و بلوچستان و شهرستان های سرخس و تربت جام و … تشکیل می دهند که محل سکونتشان از هم قابل تفکیک است.
علت مهاجرت بلوچ ها به این روستا غالبا خشکسالی، بیکاری و زندانی بودن همسر و پدر در زندان های شهر مشهد به جرم اعتیاد و قاچاق مواد مخدر است.
زندانی بودن مردان بعضی از خانواده ها، در کنار مرگ و از کارافتادگی مردان بعضی دیگر از خانواده های روستا، پر رنگ شدن نقش زنان و دختران را در تامین معاش خانواده، سبب شده است. بنابراین آن ها بيشتر به مشاغل سختی از قبیل تفکیک ضایعات، کار در زمین کشاورزی، کارخانه، منازل و … با درامد اندک اشتغال دارند.
فقرمالی، فقر فرهنگی و نداشتن اوراق هویت از معضلات مهم این روستاست که زمینه ساز آسیب هایي چون فروش نوزاد، قاچاق مواد مخدر، بازماندن کودکان از تحصیل و … می شود.
گزارش شناسایی روستای گوندوک – مشهد:
روستای گوندوک از توابع دهستان تبادکان در بخش مرکزی شهرستان مشهد است و در فاصلهای کمتر از دو کیلومتری شهر مشهد واقع شده است. جاده ی خاکی این روستای ۷۰۰ نفری در امتداد خیابان طالقانی محله همت آباد است که پس از عبور از کارگاه های تفکیک ضایعات به آن میرسیم.
گوندوک فاقد مرکز بهداشت، خط اتوبوس، مدرسه متوسطه به بالا، روشنایی معابر و حتی آب شرب است و تنها امکانات این روستا تانکرهایی در سطح روستا جهت استفاده از آب شیرین، مدرسه دبستان، مسجد و چند سوپر کوچک است.
خاکی بودن حدود ۷۰۰ متر از جاده گوندوک و نداشتن خط اتوبوس سبب شده تا فرزندان خانواده های ساکن که غالبا شرایط مالی مناسبی ندارند، امکان رفت و آمد به شهر پیدا نکرده و از تحصیل بازبمانند.
مردان گوندوک کارگرند و زنان معمولا به کار در کارگاهای تفکیک ضایعات مشغولند که سلامتی آنها را به خطر انداخته و عایدی آن اندک است. اعتیاد (در حال تغییر از سنتی به صنعتی) نیز از مهم ترین معضلات این روستاست.