سمینار تخصصی کودکان کار
سمینار تخصصی کار کودکان با هدف طرح معضل کار کودک و نقش اقشار مختلف اجتماع در جهت رفع آن در اسفند ماه سال ۱۳۹۲ برگزار شد.
با توجه به تعریف کار کودکان در کنوانسیون بین المللی کار ، کودکان کار به کودکانی گفته می شود که از سوی سرپرست یا والد خود به اجبار به فعالیتی واداشته می شود که وی را از رشد طبیعی و حتی روانی و جسمی اش باز می دارد، به عبارت دیگر هر کاری که کودک به واسطه آن از تحصیل و نشاط محروم شود و با انجام فعالیت هایی نادرست به سمت و سوی بزه کاری برود در این تعرف جای می گیرد.
متاسفانه وجود کودکان کار در جوامع امروزی ما به عنوان مسئله ای لاینحل در آمده است که از سوی دست اندرکاران اجتماعی، حقوقی، قضایی، برنامه هایی در راستای حل آن نشده است و تنها به پاره ای از فعالیت هایی که ریشه دار و عمیق نیستند و نتیجه ای به همراه ندارند بسنده شده است.
از آنجایی که جامعه مسئولیت خود در برابر این کودکان را تنها با خرید از آنان و یا نادیده گرفتنشان تمام شده انگاشته است از این رو این کودکان برای خانواده یا سرپرستشان بسیار سود آور تلقی شده و روز به روز بر تعدادشان افزوده می شود آمار موالید در بین این خانواده ها که اعتیاد و فقر مادی و فرهنگی از مشکلات اساسی آنان است رو به افزایش است، از این رو می توان پیش بینی کرد که این قشر سهم بسزایی در آینده جامعه خواهند داشت.
در این میان جمعیت امداد دانشجویی- مردمی امام علی (ع) به عنوان سازمانی مردم نهاد که بنیانش را بر باز گرداندن حقوق از دست رفته کودکان بنا نهاده است و با داشتن سابقه حضور مستمر در کنار این کودکان و ایفای نقشی متفاوت از آنچه جامعه در برابر آنها ایفا کرده است با هدف تعریف کارکودک به همراه ریشه یابی و آسیب شناسی این معضل از جهات گوناگون در اجتماع و ارائه راهکارهای عملی به منظور پیشگیری و رفع این معضل اقدام به برگزاری سمیناری با عنوان «سمینار کار کودکان» نموده است.
سرفصل های اجرایی سمینار با موضوعاتی همچون جغرافیای کودک کار در ایران، بررسی قوانین و مقررات، آسیب شناسی اجتماعی و مددکاری، پرسش و پاسخ با مسئولین، صدای کودکان کار و تجربیات جهانی مشخص شده است که به همراه کارگاه های آموزشی برگزار شد.
لازم به ذکر است تدوین نتایج سمینار با موضوعیت آسیب شناسی معضل کار کودک و آینده پیش روی این معضل به همراه جمع بندی راهکارهای موجود در راستای رفع کار کودکان و پیشگیری از معضلات این قشر در قالب های علمی و تخصصی و انتشار آنها در قالب کتاب که بتوان به عنوان مرجعی در زمینه کار کودکان به آن استناد کرد از نتایج برگزاری این سمینار ملی بود.
اولین سمینار ملی خداحافظی با کار کودکان به مدت ۵ روز در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و صنعتی شریف در اسفند ماه سال ۱۳۹۲ توسط جمعیت امداد – دانشجویی مردمی امام علی (ع) برگزار شد.
- تعریف معضل کار کودکان ،آسیب شناسی روانی- رفتاری و ریشه یابی آن
- مذاکره و ارائه مشورت به مسئولین ذیربط در مواجهه با این مسئله و ارزیابی برنامه های اجرا شده توسط آنان
- مخاطب قرار دادن اساتید و دانشجویان و بهره گیری از امکانات آنان در حوزه های اجتماعی- فرهنگی
- بررسی برنامه های حمایتی ،آموزشی و …. انجام شده توسط سازمان های مردم نهاد در جهت رفع این معضل
- بررسی حوزه قوانین و مقررات موجود در حمایت از این کودکان
- معرفی فعالیت های آتی در زمینه حمایت از کودکان کار و پیشگیری از معضلات پیش روی آنان
معرفی سرفصل های اجرایی سمینار
۱- جغرافیای کودک کار درایران:
در طراحی سمینار این نکته در نظر گرفته شده که تنها توجه بر پایتخت معطوف نشود و با توجه به اینکه جمعیت امام علی (ع) در استان های مختلف و شهرستان های آنان (خراسان، هرمزگان، شیراز، کرمانشاه، همدان، کرمان و … ) دارای نمایندگی هایی است که بصورت مستمر فعالیت هایی را در محلات معضل خیز به انجام می رسانند امکان بررسی معضل کار کودکان ،تیپ شناسی و علت یابی آن در کلان شهر ها وجود دارد.
این بررسی در نهایت به تهیه نقشه ایی که پراکندگی کودک کار در سراسر کشور را به نمایش می گذارد منتهی می شود.
۲- بررسی قوانین و مقررات:
به چالش کشیدن قوانین موجود در حمایت از کودکان و ممانعت از کار اجباری آنان و بررسی چگونگی ضمانت اجرایی این قوانین.
۳- آسیب شناسی اجتماعی و مددکاری:
بررسی آسیب های روانی و نمودهای رفتاری کودکانی که به اجبار به کار واداشته می شوند به همراه نگاهی به روش های موجود مددکاری ، روانشناسی در رفع این آسیب ها که در آخر می تواند به معرفی منش و رفتاری تاثیر گذار در حمایت و پیشگیری از مشکلات پیش رو منجر شود.
۴- پرسش و پاسخ با مسئولین :
به چالش کشیدن مواضع مسئولین در واجهه با معضلات اجتماعی کودکان بالاخص کار اجباری و ارزیابی نتایج حاصل از برنامه های اجرا شده توسط آنان در رفع این معضل.
۵- صدای کودکان کار:
ایجاد فرصتی برای کودکان در جهت ابراز ذهنیت خود نسبت به کاری که به اجبار واداشته شده اند تا از خواسته هایشان در بستر اجتماع و خانواده سخن بگویند.
۶- کارگاه های آموزشی:
برگزاری کارگاه های آموزشی به منظور ارائه روش ها و متد های بکار رفته در امر آموزش کودکان کار و در معرض آسیب از جمله آموزش حروف الفبا و خواندن و نوشتن آموزش هنر ورزش و زمینه های دیگری که در القای هویتی مثبت در وی نقش به سزایی دارد.
۷- آثار کودکان :
برگزاری نمایشگاهی از آثار هنری و دستی کودکان کار که در فضاهای آموزشی عملی به مهارت آموزی پرداخته اند و به نوعی میتوان گفت در این فضا کودک کار را با چهره ای متفاوت و با توانایی ها و استعدادهایی بسیار ارزشمند که فرصتی جهت ابراز آن پیش روی خویش داشته است مشاهده نمود.
۸- تجربیات جهانی:
بررسی معضلات کار کودکان در کشورهای مختلف بر اساس آمارهای موجود و بررسی قوانین حمایتی و راهکارهای عملی ارائه شده در جهت حل این معضل.
لیست سخنرانان:
- شارمین میمندی نژاد – موسس جمعیت امام علی(ع)
- زهرا رحیمی – مدیر عامل جمعیت امام علی(ع)
- دکتر سید علی کاظمی – رئیس اداره کل فنی قوه قضائیه
- سید حسن موسوی چلک – مدیر کل دفتر توسعه مشارکت های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر
- دکتر سعید معیدفر – دانشیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
- منیره آرزومندی – کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی و از اساتید دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مدیرعامل موسسه ایلیا
- دکتر مروئه وامقی – روانپزشک و استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
کارگاه های آموزشی:
- کارگاه پیشگیری از ایدز
- کارگاه مددکاری کودکان کار
- کارگاه آموزشی الفبا به کودکان
- کارگاه team working
- کارگاه ارتباط با خانواده کودکان کار(مددکاری)
خروجی سمینار:
تدوین نتایج سمینار با موضوعیت آسیب شناسی معضل کار کودک و آینده پیش روی این معضل به همراه جمع بندی راهکار های موجود در راستای رفع کار کودکان و پیشگیری از معضلات این قشر در قالبهای علمی و تخصصی و انتشار آن ها در قالب کتابی که بتوان به عنوان مرجعی در زمینه کار کودکان به آن استناد کرد.
گزارش ها:
- گزارش اولین روز سمینار در دانشگاه صنعتی شریف
- گزارش دومین روز سمینار در دانشکده حقوق دانشگاه تهران
- گزارش سومین روز سمینار در دانشگاه شهید بهشتی
- گزارش اختتامیه سمینار در دانشگاه علامه طباطبایی
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!