درباره جمعیت امام علی (ع)
تاریخچه جمعیت امام علی
جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی(ع) یک سازمان مردم نهاد، کاملاً مستقل، غیرسیاسی و غیردولتی میباشد که در سال ۱۳۷۸ بهصورت رسمی با شماره ۱۹۰۶۱ به ثبت رسید و فعالیت خود را با مجوز رسمی از وزارت کشور دنبال میکند. جمعیت امام علی (ع) همچنین در سال ۱۳۸۹ با ثبت مقام مشورتی در سازمان ملل متحد و عضویت در شورای امور اقتصادی-اجتماعی این سازمان بینالمللی، به عنوان یکی از سازمانهای فعال در زمینه کاهش معضلات اجتماعی در سطح بینالمللی معرفی گردیده است.
این جمعیت در دانشگاههای صنعتی شریف و تهران دارای دفتر رسمی میباشد و در سایر دانشگاههای تهران و شهرستانها نزدیک به ۱۰،۰۰۰ عضو فعال دارد. اعضای جمعیت در سال ۱۳۸۴ نخستین دفتر رسمی مردمی خود را در جنوب شهر تهران و در محلۀ مولوی بازگشایی کردند و نام خانه ایرانی را بر آن نهادند تا نمادی باشد از قدمی بزرگ برای آبادانی ایران توسط دانشجویان ایرانی. جمعیت امام علی (ع) در حال حاضر ۳۳ خانه ایرانی و ۱۱ نمایندگی فعال در شهر تهران (محلههای مولوی، خاک سفید، دروازه غار، لب خط و فرحزاد)، ورامین، شهرری، احمدآباد مستوفی، شیراز، مشهد، تبریز، زنجان، اصفهان، کرمان، قوچان، بوشهر، بندرعباس، کرمانشاه، ساری، گرگان، کرج و … دارد.
تمامی افراد دچار معضلات اجتماعی اعم از فقر و اعتیاد، کودکان کار و خیابان، زنان سرپرست خانوار، کودکان دچار بیماریهای خاص، دختران آسیبدیده و کودکان معارض قانون و بزهدیده تحت پوشش برنامههای جمعیت هستند.
مأموریت جمعیت امام علی (ع) رسیدن به جهانی استوار بر پایۀ عدالت و صلح با نگاه ویژه به افراد آسیبپذیر بهویژه کودکان میباشد. در همین راستا و پس از ۱۶ سال فعالیت و تلاش مستمر جوانان و مردم عزیز کشورمان، در حدود ۳۵۰۰ کودک معصوم در سراسر کشور در خانههای ایرانی تحت پوشش خدمات جمعیت امام علی میباشند تا فردا روزی بتوانند چهره و نام محله خود را تغییر دهند. جمعیت امام علی به تقویت مشارکت عمومی بهویژه حضور فرهیختگان در سیاستهای اجتماعی و بازخوانی آیینها و مناسبتهای ملی- مذهبی در جهت ارتقاء وضعیت اجتماعی و انسانی در جامعه معتقد است.
اعضای جمعیت
اعضای جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) را بیشتر دانشجویان، فارغ التحصیلان و اساتید دانشگاهها تشکیل میدهند و در کنار آنان در بخش مردمی جمعیت، مردم نیکوکار بیشتر به عنوان خیر در جمعیت فعالیت میکنند. اکثریت نیروهای انسانی فعال جمعیت، دانشجویان دانشگاهها هستند و در حال حاضر جمعیت امام علی (ع) با بیش از ۵۰۰۰ عضو دانشجویی که در طرحهای مختلف جمعیت فعالیت میکنند، بزرگترین سازمان دانشجویی فعال در زمینه معضلات اجتماعی در کشور میباشد. اعضای این جمعیت در تهران از دانشگاههای تهران، شریف، امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی، علم و صنعت، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، شهید عباسپور، آزاد تهران جنوب، آزاد تهران مرکز، آزاد شرق، آزاد غرب، آزاد مرکزی، آزاد علوم تحقیقات، پیام نور و … میباشند. تمامی اعضای فعال در جمعیت داوطلب هستند و به صورت داوطلبانه به فعالیت های اجتماعی میپردازند و بخشی از زمان ارزشمند خود را برای این فعالیتها اختصاص دادهاند.
زمینه های کاری جمعیت
جمعیت امام علی با توجه به ظرفیت بالای نیروی انسانی دانشجویی و داوطلب موجود خود، توانسته است زمینههای کاریاش را بسیار گسترده در نظر بگیرد و در هر موردی که جامعه هدفش به نحوی به یاری نیاز دارد، آن را تحت پوشش قرار دهد. بر این اساس جمعیت تاکنون دامنه فعالیت خود را در زمینه هایی از جمله، حمایت از کودکان کار و خیابان، کودکان محروم از تحصیل، کودکان بدسرپرست و بی سرپرست، کودکان بزه، کودکان دچار بیماریهای خاص، کودکان آسیب دیده از فقر، اعتیاد و جنگ، خانواده ها و مناطق محروم، بانوان سرپرست خانوار، دختران بیپناه و فرار کرده از خانه، دختران آسیب دیده از تن فروشی اجباری، معضل کارتن خوابی و هر موردی که به انواع فقر از اقتصادی تا اجتماعی و فرهنگی مربوط شود، گسترده کرده است.
همچنین جمعیت امام علی توجه به مسئله حمایت از محیط زیست را به عنوان یکی از مسائل روز جهانی که باید توسط همه سازمانهای مسئول مورد توجه قرار گیرد، در دستور کارهای خود دارد و تاکنون برنامههایی را در راستای این هدف به اجرا در آورده است.
فعالیتهای جمعیت امام علی (ع)
در یک شمای کلی برخی از فعالیت های مهم جمعیت امام علی در سالهای گذشته را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- راه اندازی بیش از ۳۰ مرکز امدادی ارائه خدمات به کودکان در محلههای حاشیه با نام «خانههای ایرانی»
- آزادی و بخشش گرفتن برای ۲۶ نوجوان محکوم به قصاص و تامین هزینههای سنگین دیه آنها از طریق کمکهای مردمی در قالب آیین طفلان مسلم
- راه اندازی ۷ خانه اشتغال در سراسر کشور برای مادران سرپرست خانواده
- راه اندازی خانه ایرانی درمان در شهر تهران برای ارائه خدمات دندانپزشکی و پزشکی رایگان به کودکان تحت حمایت
- همکاری مشترک با سازمان جهانی یونیسف و تحت حمایت قرار دادن بیش از یک هزار کودک افغان محروم از تحصیل در کشور
- اهدای بستههای غذایی رایگان در ماه رمضان هر سال به بیش از ۷۰۰۰ خانواده نیازمند در آسیب دیدهترین مناطق کشور با هزینه بالغ بر یک میلیارد تومان از محل کمک های مردمی
- برگزاری سه دوره لیگ فوتبال «کودکان کار» با نام لیگ فوتبال پرشین در کشور با حضور ۱۸ تیم از جمعیت امام علی از سراسر کشور در تهران
- امدادرسانی به آوارگان آسیب دیده از جنگ داعش در اردوگاه های پناهندگان در کردستان عراق
- برگزاری طرحها و برنامههای ملی و منطقهای در سراسر کشور در طول سال به شرح زیر:
- آیین طفلان مسلم؛ پیگیری بخشش و آزادسازی و حمایت پس از خروج از کودکان و نوجوانان زندانی محکوم به قصاص که در سن زیر هجده سال مرتکب جرم شدهاند.
- آیین کوچه گردان عاشق؛ غذارسانی به هزاران خانواده نیازمند در ماه رمضان
- آیین کعبه کریمان؛ برآورده ساختن آرزوهای کودکان کار و کودکان محروم در میلاد حضرت علی
- آیین صفای سعی؛ حمایت از مادران سرپرست خانواده در ایام حج با دعوت از حجاج در ایام حج
- آیین شام عیاران؛ اعلام بیزاری دانشجویان ایران از اعتیاد فراگیر در کشور در کنار حمایت از آسیب دیدگان اعتیاد و خانوادههای آنان
- طرح مادرانه؛ حمایت از مادران باردار درگیر اعتیاد در محلههای حاشیه و فرزندان آنها
- آیین هفت سین برکت؛ برگزاری مراسم تحویل سال در کنار کودکان محلههای حاشیه در سراسر کشور
- آیین یلدا در کوچههای فقر؛ برگزاری مراسم شب یلدا در کنار کودکان کار و محروم در سراسر کشور
- برگزاری نخستین سمینار تخصصی کودکان کار ایران؛ اسفند ۱۳۹۲
- برگزاری نخستین سمینار اعتیاد و بارداری؛ آذر ۱۳۹۳
- برگزاری نخستین سمینار اعتیاد کودکان و نوجوانان در محله های حاشیه؛ اسفند ۱۳۹۳
- فعالیتهای بینالمللی در فضای سازمان ملل متحد و در منطقه خاورمیانه در راستای گسترش صلح