یادداشتی به مناسبت روز جهانی مددکاری اجتماعی
مددکاری اجتماعی، خدمتی است حرفهای و تخصصی که مبتنی بر دانش و مهارتهای خاص برای کمک به افراد و گروه ها یا جامعه استوار است، تا بتوانند استقلال شخصی و اجتماعی و رضایت خاطر فردی و اجتماعی به دست آورند.
مددکاری اجتماعی پدیدهای است پیچیده، پرتحرک و در عین حال متغیر و در حال تکامل که از دانشهای گوناگون بهره میگیرد و قواعد و اصول اخلاقی خاص در آن رعایت میشود. مددکاران اجتماعی حرفهای، توان و دانش خود را برای رفاه، خودشکوفایی انسانها و توسعهی منابع به منظور برآوردن نیازهای فردی، گروهی، جامعهای، ملی و بین المللی برای حصول عدالت اجتماعی به کار میگیرند.
در طول بیش از ۲۰ سال گذشته، جمعیت امام علی(ع) به عنوان یک سازمان مردم نهاد، مستقل، مطالبهگر، نگران و دغدغهمند نسبت به اوضاع کودکان و نوجوانان محلات حاشیه و بزههای احتمالی آنان، سعی در فعالیت و مداخله تخصصی در محلات حاشیه داشته است و به عبارت دیگر در چند سال اخیر مددکاری اجتماعی را به عنوان قابلیتی در جهت مقابله با آسیبها در راستای بهبود کیفیت زندگی، آگاهسازی و درمان و توانمندی حاشیه نشینان به کار گرفته است و تاکید بسیاری بر بحث مددکاری اجتماعی داشته است.
جمعیت امام علی علیه السلام به منظور ارتقا کیفیت فعالیتهای مددکاری اجتماعی و همچنین مستندسازی تجربیات و آموختهها و امکان انتقال آن به سایر مراکز خود و همچنین سایر NGO ها، شروع به مجموعهای از فعالیتهای هدفمند نمود. در مرحلهی اول با توجه به دغدغهی موجود پیرامون تدوین پروتکلهای تخصصی و برنامههای آموزشی ضروری، شناخت و تحلیل وضعیت کمی و کیفی نیروی انسانی جمعیت امام علی و چگونگی انجام مداخلات فردی و خانوادگی در اولویت قرار گرفت که نتیجهی آن گزارشی کامل با عنوان تحلیل وضعیت حمایتهای روانی-اجتماعی مراکز جمعیت امام علی علیه السلام بود که مراحل و فرایند آن به شرح زیر میباشد:
مرحله اول: طراحی پرسشنامهای کیفی متشکل از چهار مرحله که با توجه به مصاحبههای اولیه صورت گرفته با اعضای قدیمی جمعیت طراحی شد.
مرحله دوم: پرسشنامه در اختیار اعضای دارای پنج سال سابقه فعالیت در جمعیت و بیشتر قرار گرفت؛
مرحله سوم: اطلاعات جمعآوری شده و در دست تحلیل قرار گرفت؛
مرحله چهارم: اطلاعات طی تحلیل در چارچوب چهار مرحلهای قرار گرفته و تدوین شد؛ به عبارتی فعالیت مددکاری اجتماعی در جمعیت امام علی به چهار مرحلهی ارزیابی و تشخیص، تعیین اهداف و برنامه ریزی، اجرای مداخلات و ارزشیابی مداخله و میزان تحقق اهداف تقسیم شده و به تفصیل به آن پرداخته شد.
مرحله پنجم: درس آموختهها و تجارب مثبت اعضای جمعیت که در طی این فرایند به دست آمده بود، با توجه به تحلیلهای صورت گرفته، مطرح شد.
مرحله ششم: چالشهایی که اعضای جمعیت امام علی در طول سالها و در فعالیتهای مختلف با آن مواجه شدهاند، تحت عناوین چالشهای برون سازمانی و درون سازمان بیان شد؛
مرحله هفتم: راهکارهایی که اعضای جمیعت امام علی در طول زمان برای مرتفع ساختم چالشها به کار گرفته اند، مطرح شد؛
مرحله هشتم: بر اساس اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه، ریسک فاکتورهای وضعیت بحرانی برای کودکان و خانوادهها ذکر شد.
بخشی از درس آموختهها و تجارب اعضای جمعیت به شرح زیر میباشد:
1. اهمیت استفاده از رویکرد کاهش آسیب در ارائه خدمات به کودکان درگیر آسیبهای شدید
2. اهمیت وجود فرایندی مشخص در ارتباطگیری با خانواده و تاثیر آن بر افزایش اثربخشی خدمات
3. اهمیت برگزاری جلسات گروهی و به اشتراک گذاری تجارب در بین داوطلبان جمعیت امام علی
4. اهمیت وجود رویکرد تیمی در مراکز مختلف
5. اهمیت آگاهسازی و آموزش کودکان و نوجوانان تحت پوشش از موقعیتهای خطرآفرین
6. اهمیت رعایت اصل رازداری
7. اهمیت استفاده از ظرفیت رسانههای محلی و ملی برای حساس سازی و جلب حمایت در کیسهای خاص
8. اهمیت ثبت دقیق اطلاعات و گزارش نویسی صحیح و دقیق
9. اهمیت جلب اعتماد و مشارکت ذی نفعان شامل خانواده و کودکان و نوجوانان و حتی خویشاوندان نزدیک و نهادهای محلی
10. اهمیت اولویت بندی مشکلات و کیسها جهت پذیرش، توجه به تاریخچه ی پزشکی و حقوقی خانواده و ثبت آن، بازدید منزل و مصاحبه فردی با اعضای خانواده، توجه به فرهنگ و شرایط خانواده و کودک پیش از تشخیص قاطع، توجه به جنسیت مددکاران اجتماعی در بازدید منزل، گزارش سریع هرگونه کودک آزاری به ارگانهای مسئول و غیره در بحث مرحلهی اول: ارزیابی و تشخیص
11. اهمیت هدفگذاری بر مبنای واقعیت و شرایط کیس به جهت مقابله با حس ناکامی ناشی از عدم موفقیت، هدفگذاری قدم به قدم، تصمیم گیری برای مداخله بر اساس منافع کیس، تدوین اهداف بر اساس توانمندی کیس، توجه به استعدادیابی در کودکان و نوجوانان، مشارکت اعضای خانواده و کیس در هدفگذاری و غیره در بحث مرحله ی دوم: تعیین اهداف و برنامهریزی
12. اهمیت برنامه ریزی ماهیانه و فصلی توسط اعضا، تحلیل دلایل عدم موفقیت و موفقیت، برگزاری جلسات کیس ریپورت، ارزشیابی مستمر فعالیتها و غیره در مرحله آخر یعنی ارزشیابی مداخله و میزان تحقق اهداف
13. اهمیت برخورد صحیح، کنترل بر شرایط و وجود آموزش برای کنترل وضعیتهای بحرانی و شرایط اضطراری
در حال حاضر جمعیت امام علی در حال پیادهسازی روند ذکر شده در فوق (تحلیل حمایتهای روانی-اجتماعی) در ابعاد گسترده تری شامل اعتیاد کودک، کودکآزاری، ازدواج کودک و خشونت خانگی میباشد.
همچنین تیم مددکاری اجتماعی جمعیت امام علی با هدف ارتقا آگاهی داوطلبان پیرامون فعالیتهای مددکاری اجتماعی و بهبود عملکردها ، اقدام به برگزاری کارگاه هایی نمود که عناوین کارگاهها در ادامه ذکر میشود:
- مددکاری اجتماعی با رویکردهای اگزیستانسیالیسم، problem solving، بازسازی اجتماعی، نظریه شناختی-رفتاری، کارکرد علوم اعصاب در مددکاری اجتماعی، رویکرد فمنیسم در مددکاری اجتماعی؛
- مجموعه کارگاههای رویکردهای روانشناسی در مددکاری اجتماعی، شامل رویکرد روانکاوی، رفتاری، شناختی، زیستی و پدیدارگرایی؛
- کارگاههای کنترل و مدیریت احساسات و هیجانات مددکاران داوطلب و پیشگیری از فرسودگی و استهلاک.
انتظار میرود که نتیجه و خروجی دادههای کسب شده طی مراحل مختلف در موضوعات بیان شده و همچنین فعالیتهای انجام شده پیرامون ارتقا آگاهی داوطلبان در ارتباط با فعالیتهای مددکاری اجتماعی، بتواند چه در داخل NGO و در مراکز جمعیت امام علی و چه در میان سایر سمنها یاریدهنده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!