خانه اشتغال خاکسفید
خانه اشتغال خاک سفید، برای حمایت از زنان سرپرست خانوار محلۀ خاک سفید، در شرق تهران، تأسیس شد. فعالیت این خانه شامل تولید زیورآلات در کارگاه سپیدخت و تهیه غذا، کیک و شیرینی و ترشی و مربا در آشپزخانه طراوت است که جمعی از زنان آسیبدیده و سرپرست خانوار این محله را دورهم جمع کرده است و علاوه بر زمینهسازی اشتغال خدمات دیگری همچون خدمات آموزشی، ورزشی، سوادآموزی، توانمندسازی و مددکاری به ایشان ارائه مینماید. در این خانه حدود 10 زن سرپرست خانوار فعالیت دارند.
چرا کارآفرینی اجتماعی
هدف اصلی از کارآفرینی اجتماعی، مهارتآموزی به افرادی ست که در بازار کار موجود با توانایی و شرایطشان امکان اشتغال ندارند.
در تجربه ما بسیاری از افراد در شرایط سخت خود باقیمانده و امیدی به تغییر شرایطشان ندارند. این امر مانع از آن میشود که برای بهبود شرایطشان تلاش کنند. ترغیب این افراد به کار، بهدوراز بزه و مهارتآموزی آنها در راستای آمادهسازی آنها برای کار در محیط معمولی از اهداف ما بوده است. در برخی از موارد تعدد فرزندان، تک سرپرست بودن آنها و تمایل ما برای فراهم آوردن زمان لازم بهمنظور رسیدگی به فرزندان نیز موجب حمایت ما از برخی از افراد در خانه اشتغال شده است.
در فعالیتهای ما در راستای اشتغال ارزش اصلی بهجای سود مادی مهارتآموزی به افراد فوقالذکر و تعریف فضای کاری مناسب و متناسب برای آنها است.
محله خاکسفید و علت حضور در خاکسفید
در سال 1388 یکی از کودکان تحت حمایت جمعیت امام علی (ع) به نام مینا زمانی توجه اعضای جمعیت امام علی (ع) را بهسوی محله خاکسفید و لزوم کار در این محله باز کرد. این کودک که تحت معضلات شدید بود و همواره تلاش میکرد صدای کودکان همدرد خود در این محله باشد. مهمترین معضلاتی که اعضا در ابتدا مشاهده کردند اعتیاد، فرهنگ غربت، نبود اوراق هویتی، ترک تحصیل، محرومیت کودکان از تحصیل، فقر مالی و فقر فرهنگی و تمامی اثراتی که این معضلات بر زندگی و آینده کودکان در محلات حاشیه برجای میگذارد بود.
محله خاکسفید بسیاری از نمادهای حاشیه شهر را دارد حالآنکه در حال حاضر درون شهر و در منطقه 4 شهرداری تهران واقعشده است. تخریب این محله در سال 79 تنها باعث پخش شدن معضلات این محله در سایر محلات شهر تهران شد و در این محله این معضلات را به درون فضاهای خصوصی منتقل کرد. حالآنکه هیچ تغییری در وضعیت ساکنین محله ایجاد نشد، جز آنکه به زندان رفتند و کودکانشان در محله رها شدند.
مقیاس فعالیت جمعیت امام علی (ع) در این محله مقیاس خرد است تا الگویی را برای فعالیت در مقیاس کلان معرفی نماید و جامعه را با معضلات موجود در این محله آشنا نماید تا راهکاری اساسیتر در راستای بهبود شرایط ساکنین محله ایجاد شود. فعالیتهای مقطعی و کوتاهمدت نمیتواند چارهای برای رفع معضلاتی به این وسعت باشد.
تاریخچه فعالیتها در خانه اشتغال خاکسفید
شروع فعالیتها در حوزه اشتغال در خانه ایرانی خاکسفید به علت فقر مالی خانوادهها بود که موجب ضعف جسمی کودکان میشد. در ابتدا زمینه شروع به فعالیت در دستبند بافی در قالب کلاس فوقبرنامه با دختران نوجوان خانه علم ارزیابی شد. در ادامه فعالیتها با کمک مادران آغاز شد. فرایند فروش محصولات با تقویت کیفیت محصولات بهبود یافت و بهمرورزمان ایده شروع برند سپیدخت در خانه اشتغال و برای مادران شکل گرفت.
در ابتدای امر زمینههای متنوع اشتغال بررسی شد، حدود 18 ایده مختلف و نهایتاً خیاطی، معرق، قالی و آشپزی (تولید مواد نیمه آماده) انتخاب شد.
برای نوجوانان پسر پیشنهاد کار معرق مطرح شد. یکی از افراد خبره در این زمینه داوطلب شد تا کارگاه خود را به فضای خانه اشتغال منتقل کند و در مقابل به بچهها معرق را آموزش دهد. کار در این کارگاه با روند نسبتاً خوبی پیش رفت حالآنکه بهطورکلی تولید معرق مانند تولیدات دستی مشابهش پرهزینه بود و بازار خود را در کنار محصولات مشابه و ماشینی ازدستداده بود. این امر موجب شد کارگاه ما نیز تعطیل شود.
کارگاه دوم کارگاه خیاطی بود. در این کارگاه نیز وجود یک داوطلب ماهر علت اصلی انتخاب حرفه بود. فرایند تولید با آموزش طراحی الگو و گرفتن سفارشهای ساده سریدوزی آغاز شد. مادران بچههای خانه علم، بهعنوان نیروی کار این کارگاه در نظر گرفته شدند. خانمهای موردنظر تا این زمان کاری بیرون از خانه انجام نداده بودند و حتی در زمینه انجام کارهای درون خانه نیز مهار چندانی نداشتند این امر آموزش را الزامآور کرد و نبود سواد مانع بزرگی برای آموزش شد. شروع کلاسهای سوادآموزی در این زمان و در راستای فراهم شدن امکان آموزش خیاطی در خانه اشتغال شروع شد. نداشتن مهارتهای اولیه شکستهای متناوبی را در زمینه تولید سفارشهای سریدوزی ایجاد کرد و در آخر به علل ذکرشده و سرعت کم پیشرفت در این زمینه کار در این حوزه متوقف شد.
موازی با کارگاه خیاطی کار در زمینه دستبندهای بافت که از کلاسی در خانه علم آغازشده بود ادامه یافت و روزبهروز فعالیتها در این کارگاه رشد و تنوع و کیفیت محصول بهبود یافت. شروع نامگذاری برند سپیدخت نیز این برهه زمانی شکل گرفت. تا سال 96 روند رو به رشد در این زمینه ادامه داشت تا بازار فروش محصولات بافت با مشکل مواجه شد. در ادامه و بهمنظور تغییر افزایش فروش تولید محصولات رزین در دستور کار قرار گرفت. مسئول کارگاه در زمینه رزین آموزش دید و به خانمها آموزش داد و در فرایندی رو به رشد فعالیت در این زمینه و مشترک با بافت ادامه یافت. در حال حاضر نیز این روند ادامه دارد.
پس از خیاطی کار در حوزه تهیه مواد نیمه آماده آغاز شد و بهمرورزمان خانمها در این زمینه کسب مهارت نمودند. در این مرحله نیز مسئله اصلی تأمین کیفیت خوب و فروش محصولات بود. در کنار تولید مواد نیمه آماده برگزاری لیگ پرشین در سال ۹۳ و الزام کاهش هزینهها موجب شد تا به کمک نیروی داوطلب و یکی از خانمها تولید غذا در آشپزخانه اشتغال آغاز شود. بهمرورزمان این نقش پررنگتر شد و بهگونهای این آشپزخانه بهعنوان آشپزخانه جمعیت برای برنامههای اصلی آن نقش ایفا نمود و تولید غذا از طرحهای خاص بهکل سال و برای مشتریهای بیرون جمعیت ادامه یافت و آشپزخانه طراوت شکل گرفت. در ابتدا تنها تولید مواد نیمه آماده، ترشی مربا و غذا انجام میپذیرفت ولی بهمرورزمان و به علت وجود نیروی داوطلب و بازار خوب تولید شیرینی و کیک نیز در دستور کار قرار گرفت. تولید کیک تولد بچهها و اعضا اولین گامها در این حوزه بود و بهمرورزمان به سمت تولید شیرینی برای عید رفت. برگزاری جشنوارهها بهمنظور فروش محصولات از سال ۹۵ گام جدیدی در خانه اشتغال و دیده شدن محصولات بهخصوص کیکهای طراوت بود. تمرکز آشپزخانه مولوی بر تولید مواد نیمه آماده باعث شد این بخش از کار در طراوت کمرنگ شود و بهمرورزمان تقریباً متوقف شود.
در سال ۹۷ عدم امکان ادامه همکاری با مالک بنا باعث الزام جابهجایی شد. در این فرایند و با کمک فرایندهای جذب مالی فضای مجزایی برای این منظور در محله خاکسفید و نزدیکتر به خانه مادران اجاره شد.
معرفی گروه هدف
در راستای سیاست کلی جمعیت امام علی (ع) کودکان آسیبدیده یا در معرض آسیب جامعه هدف اصلی خانه ایرانی خاک سفید را تشکیل میدهند و بهتبع توجه ویژهای که این جمعیت به کودکان دارد جهت پیشگیری از کار کودک و سایر معضلات درگیر در محله برای کودکان، زنان نیز به جامعه هدف اضافهشدهاند.
بهطور خاص ویژگی مشترک تمامی کودکانی که در خانه ایرانی خاک سفید تحت حمایت قرار میگیرند درگیر بودن خانوار با اعتیاد است و درگیر بودن با بزه و مواد مخدر از دلایل مهمی است که کودک را جزوی از جامعه هدف قرار می¬دهد و البته پذیرا بودن کودک نیز در این راستا اولویت است.
جامعه هدف خانه اشتغال عمدتاً مادران کودکانی هستند که در خانه علم حضور دارند. در کنار آنها نوجوانان خانه علم نیز برای کسب مهارت و فراهم شدن امکان ورود به بازار کار جامعه هدف خانه اشتغال هستند.
زنان سرپرست خانوار و درگیر معضلات اصلی نظیر اعتیاد و یا دختران فاقد مهارت و آسیبدیده نیز جامعه هدف خانه اشتغال هستند.
ساختار فعالیتها و نحوه مدیریت
خانه اشتغال خاکسفید بهعنوان واحد کارآفرینی خانه ایرانی خاکسفید شکلگرفته است و بهمرورزمان به فعالیتهای آن توسعهیافته و مستقل از خانه ایرانی عمل میکند. حالآنکه بخش قابلتوجهی از فعالیتهای مربوط به خانمهای فعال در خانه اشتغال در تیمهای مشترک بین دو خانه انجام میپذیرد. این تیمها شامل، بهداشت و درمان، حقوقی، مددکاری، روانشناسی، اردو میشود. تیم آموزش و ورزش مستقل در خانه اشتغال شکل گرفته است و مستقلاً فعالیت میکند. تیم مالی، سرمایه انسانی، مستندسازی و تبلیغات مجازی نیز مشترکاً پشتیبانی دو خانه را به عهده دارند.
تیم بهداشت مربوط به خانه اشتغال به پیگیری بهداشت محیطی خانه و پیادهسازی استانداردها و دستورالعملهای مربوط به آن میپردازد. تیم مهندسی صنایع در سال 98، با هدف تدوین دستورالعملها و اضافه نمودن نگاه سیستمی به خانه اشتغال شکل گرفته است.
کارگاه طراوت و سپیدخت به صورت مجزا دارای تیمهای مستقل هستند و مستقلاً فعالیت میکنند. در بخش تولید این دو کارگاه واحد تولید، واحد ثبت (حسابداری تولید و حسابداری فروش)، واحد طراحی و قیمتگذاری مشغول به فعالیت است. واحد تأمین شامل تیم خرید و تیم انبارداری میشود. واحد روابط عمومی نیز از دو بخش روابط عمومی و بازاریابی تشکیل شده است.
تیمها بر اساس صحبتهای اولیه انجامشده، شرح مسئولیتهای تدوینشده و همچنین برنامههای سالانه فعالیت مینمایند. هر بخش یک سر تیم دارد که فعالیتهای آن بخش را پیگیری مینماید. مسئول خانه اشتغال با سر تیمها از طریق جلسات دورهای و گروههای شبکههای مجازی در ارتباط است. تیمهای مرتبط نیز با یکدیگر از این طریق در ارتباط هستند.
چالشها و نحوه برخورد با آن
چالشهای خانه اشتغال عمدتاً در جلسات دورهای خانه اشتغال بررسی و در مورد آن تصمیمگیری میشود. این جلسات بهصورت ماهانه در محل خانه اشتغال برگزار میشود. در این جلسات سرتیمهای مربوط به خانه اشتغال حضور دارند. موارد مربوط به مددکاری و مسائل خانمها در جلسات با ناظمها (ماهانه)، جلسات باخانمها (عمدتاً فصلی) و جلسات مددکاری (ماهانه با حضور سر تیم کمیته زنان، مسئول کارگاهها، مسئول خانه علم و اشتغال و مددکارها برگزار میشود)، بنابر نوع موضوع بررسی و در مورد آن تصمیمگیری میشود. مسائل درون تیمی نیز در جلسات مربوط به هر تیم و یا در گروههای شبکههای مجازی بررسی میشود.
چالشهای ساختاری در جلسات با تیم صنایع بهمنظور درج در دستورالعملهای در حال تدوین مطرح میشود.
در ماههای انتهایی سال نیز چالشهای اصلی خانه اشتغال بررسی و با تحلیل آنها برنامهریزی برای سال آتی انجام میشود.
کمیته کارآفرینی جمعیت نیز بهعنوان مشاور در بسیاری از زمینهها در کنار خانه اشتغال است و ما را در مسائل راهنمایی مینماید.
سرمایه انسانی
در حال حاضر خانه اشتغال خاکسفید، 66 عضو فعال دارد. این تعداد مستقل از اعضای تیمهای مشترک با خانه علم است و تنها اعضای تیم مالی را که مستقیماً در اشتغال فعال هستند، شامل میشود.
کمیته زنان
بهطورکلی تمامی خدمات ارائهشده به خانمها در قالب این بخش تعریف میشود. این خدمات الزاماً برای خانمهای فعال در خانه اشتغال نیست و دیگر مادران بچههای خانه علم را نیز شامل میشود.
هزینههای مربوط به این بخش از طریق کمکهای نقدی و غیر نقدی خیرین تأمین میشود.
این خدمات شامل، ارائه خدمات مددکاری، برگزاری کلاسهای درسی و ورزشی، ارائه خدمات درمانی، بهداشتی و تغذیه، ارائه خدمات مشاوره، دادن وام و کیسه آذوقه، برگزاری جشنها و اردوها میشود.
کارگاه طراوت
طراوت برند محصولات غذایی تولیدشده توسط زنان سرپرست خانوار شاغل در خانه اشتغال خاکسفید است. این مجموعه باهدف کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار تحت حمایت جمعیت امام علی (ع) و در پی رویکرد حمایت از ایشان فعالیت دارد. محصولات آشپزخانه طراوت شامل، مواد غذایی نیمه آماده، انواع غذا، کیک و شیرینی و شور و ترشی میشود.
کارگاه سپیدخت
سپیدخت نام برند زیورآلات ساختهشده توسط زنان سرپرست خانوار خانه اشتغال خاکسفید است. این مجموعه باهدف کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار تحت حمایت جمعیت امام علی (ع) و در پی رویکرد حمایت از ایشان فعالیت دارد. محصولات سپیدخت شامل محصولات بافت و پلاکهای رزین است که بهصورت مجزا و یا ترکیبی طراحیشدهاند.
سهم شما
گزارش فعالیت در سال ۹۸
حضور بهعنوان داوطلب
شما میتوانید عضوی از خانواده جمعیت امام علی (ع) باشید و ما را در فعالیتهای بخشهای مختلف خانه اشتغال همراهی کنید. ما پذیرای ایدهها ناب شما برای بهبود فرایندهای کاری هستیم و امیدواریم که بتوانیم هرروز فعالیتهایمان را در خانه اشتغال خاکسفید توسعه دهیم. این شامل فعالیتهای حضوری و غیرحضوری میشود.
اگر در زمینه کسبوکار بخصوص در حوزههای فعالیتی خانه اشتغال خبره هستید مشاوره شما میتواند بهترین کمک برای ما باشد.
حضور شما در کنار خانمها در فعالیتهای کمیته زنان نیز میتواند تأثیر شایانذکری را بر حال خوب مادران داشته باشد. تشکیل کلاسهای هنری، درسی، مشاوره و … عمده فعالیتهای ما در این حوزه است.
اگر اسم خاکسفید به نظر دور و سخت میآید حتماً با ما تماس بگیرید. تا راهنماییتان کنیم. بهترین مسیر برای دستیابی به خانه اشتغال خاکسفید مترو فرهنگسرا در خط 2 مترو تهران است.
شماره تماس روابط عمومی خانههای ایرانی خاکسفید: 09335152194
حضور بهعنوان مشتری
حمایت شما از محصولات خانه اشتغال خاکسفید علاوه بر دریافت محصولات باکیفیت و تأمین رضایت شما میتواند تأثیر مستقیمی را بر اشتغالزایی زنان سرپرست خانوار این محله داشته باشد؛ که این امر بهصورت غیرمستقیم بر کیفیت زندگی کودکان خاکسفید و خروج آنها از چرخه کار کودک اثرگذار است. کسب رضایت شما از اهداف اصلی خانه اشتغال خاکسفید است.
درصورتیکه شما در شرکت، مدرسه و … فعالیت میکنید که بهصورت دورهای به کارمندان، دانش آموزان خود هدیه میدهد و یا هرروز به کارمندان، دانش آموزان خود غذا میدهد، با ما تماس بگیرید تا علاوه بر دستیابی به خدمات موردنظر، مسئولیت اجتماعی خود را نسبت به جامعه انجام دهید.
شماره دریافت سفارشها:
سپیدخت 09355469928
طراوت 09360959885
حضور بهعنوان حامی مالی
باوجود تلاشهای ما در زمینه استقلال مالی خانه اشتغال خاکسفید، ارائه خدمات در حوزه کمیته زنان و توسعه آن همواره نیازمند حمایت شماست. تلاش ما این است که فعالیتهایی را در بهبود حال مادران خانه اشتغال انجام دهیم زیرا حال خوب مادر خانواده تأثیر مستقیمی را بر حال خوب کل اعضای خانواده دارد. در ادامه با مهارتآموزی آنها در حوزه فرزند پروری و حضور در اجتماع تلاش نماییم تا تأثیر مثبتی را بر نسل بعد داشته باشند. حمایت شما از این فعالیتها میتواند تأثیر شایانذکری را بر توسعه در این حوزه داشته باشد. حمایتهای شما در این حوزه علاوه بر حمایتهای مالی میتواند حمایتهای تجهیزاتی و علمی را نیز شامل شود.
علاوه بر این امر توسعه و تجهیز فعالیتهای خانه اشتغال و افزایش توان اجرایی و یا سرمایهگذاری شما در این بخش میتواند تأثیر ملموسی را در کیفیت فعالیتهای این حوزه داشته باشد.
حضور بهعنوان عضوی از شبکه تبلیغات
ما را دنبال کنید و به دوستانتان معرفی کنید. معرفی ما به دوستان و آشنایانتان میتواند به گسترش حامیان خانه اشتغال خاکسفید بیانجامد. این امر تأثیر مستقیمی را بر بهبود کیفیت زندگی کودکان خاکسفید دارد.
شما با به اشتراکگذاری پستهای مربوط به تبلیغ محصولات و فعالیتهای حمایتی جمعیت امام علی (ع) در صفحههای شخصی خود میتوانید در بهبود شرایط زندگی در محلات حاشیه شهر اثرگذار باشید.
اگر تمایل دارید عضوی از شبکه درختی تبلیغات ما باشید به ما اطلاع دهید.