شارمین میمندی نژاد مؤسس جمعیت امام علی (ع)
پدر وی دکتر محمدحسین میمندی نژاد دامپزشک ، روزنامه نگار، پژوهشگر و نویسنده ی بیش از ۱۸۰ جلد کتاب در زمینه های ادبی، سیاسی ، پزشکی، فلسفی و دامپزشکی بوده است.
آقای میمندی نژاد پیش از سال ۱۳۷۸ با راه اندازی سلسله کلاس های رهیافتی به درون تلاش کرد به تدریس مباحثی در دانشگاه ها بپردازد که روحیه دگرخواهی را در دانشجویان زنده می کرد. سپس پیشنهاد تأسیس جمعیت را مطرح کرد و در سال ۱۳۷۸ با کمک دانشجویان هم اندیش خود، جمعیت را با هدف امدادرسانی هوشمندانه در جامعه با تأکید بر آگاهی بخشی و هدایت جامعه به سوی دگرخواهی و فعالیت در این راستا در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان نخستین جمعیت دانشجویی فعال در زمینه های اجتماعی بنیان نهاد.
از آن پس با کمک دانشجویان و سخنرانی های ایشان و نیز همایش ها و طرح های جمعیت در دانشگاه ها، اعضای جدید به این جمعیت پیوستند. میمندی نژاد در کلاس های رهیافتی به درون مباحثی مانند تطبیق ادیان، آگاهی، اسطوره شناسی، نشانه شناسی، زبان شناسی، روان شناسی نظریات فیزیک در خصوص چیستی جهان، خودشناسی و دگرخواهی را مطرح می کند.
حاصل نخستین دوره این کلاس ها دانشجویانی بودند که جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) را با هدف کاهش معضلات اجتماعی و امدادرسانی به نیازمندان به صورت هوشمند و مستقل راه اندازی کردند.
میمندی نژاد مؤسس جمعیت امام علی که در حال حاضر ۴۵۰۰ کودک آسیب دیده و محروم از تحصیل را تحت حمایت خود دارد، مبتکر طرح های این جمعیت نیز می باشد.
از جمله این طرح ها تاسیس خانه های ایرانی در مناطق حاشیه و کم برخوردار شهرهای سراسر کشورجهت آموزش و خدمات به کودکان، آزادسازی ۵۰ نوجوان محکوم به قصاص در طرح طفلان مسلم، غذارسانی درشب های قدر ماه رمضان به هزاران خانواده و فریاد علیه فقر در آیین کوچه گردان عاشق، اعتراض به وجود اعتیاد فراگیر در محلات و مناطق حاشیه و آسیب دیده شهرها و اعتیاد کودکان درطرح شام عیاران، حمایت از دختران فراری و در معرض آسیب در طرح فاطیما، حمایت و توانمندسازی ۷۰۰ زن سرپرست خانواده درقالب تاسیس ۷ خانه اشتغال و طرح صفای سعی، حضور در کنار کودکان کار و محروم از تحصیل در لحظه ی تحویل سال در آیین هفت سین برکت و برآوردن آرزوی کودکان کار و کم برخوردار توسط معتکفین در طرح کعبه کریمان است.
همچنین می توان به فعالیت های بشردوستانه این سازمان مردم نهاد در سطح بین المللی به شناسایی و امدادرسانی به کودکان سوری در کمپ های سوری ، امدادرسانی به کودکان آسیب دیده از جنگ در شهر طرطوس سوریه و نیز گرفتن مقام مشورتی خاص شورای امور اقتصادی -اجتماعی سازمان ملل برای جمعیت امام علی در سال ۱۳۸۹ و مقام مشورتی عام شورای امور اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل برای جمعیت در سال ۱۳۹۷ اشاره کرد.
از شارمین میمندی نژاد می توان به عنوان یکی از اساتید بزرگ ادبیات نمایشی در ایران یاد کرد. آثارش در دهه های هفتاد و اوایل هشتاد شمسی توسط بزرگان بازیگری این مرز و بوم به روی صحنه رفته و با استقبال کم نظیری روبه رو شده اند. برخی از این آثار نیز در جشنواره های مستقل یا دولتی به عنوان اثرات برگزیده جوایزی را برایش به ارمغان آورده اند که از جمله شاخص ترین آن ها می توان به سه گانه مهرگیاه که در سال ۱۳۷۲در سالن چارسوی تئاترشهر به مدت ۴۵ روز روی صحنه بود،درج مشکین و راز حرم سلطان اشاره کرد.
آثار وی اغلب دربرگیرنده مفاهیم عمیق فلسفی و اجتماعی است. شارمین میمندی نژاد در زندگی هنری خود و در راستای رسالت اجتماعی که در قبال اقشار آسیب دیده و آسیب پذیر جامعه به خصوص کودکان مناطق حاشیه برای خود تعریف کرده بود اقدام به تاسیس خانه هنر جمعیت امام علی در سال ۱۳۹۰ نمود. در این مرکز ارائه خدمات فرهنگی و هنری از جمله تئاتر به کودکان تحت حمایت جمعیت است و راه اندازی این خانه منجر به آشنایی کودکان و نوجوانان تحت حمایت با مقوله تئاتر شد.
در این بستر شارمین امکانی فراهم آورد تا در خلال تمرینات تئاتر کودکان استعدادهای فوق العاده ای از خود بروز دهند و بتوانند درک بهتری از توانایی های درونی خود پیدا کنند. با گذشت زمان و استمرار فعالیت های هنری شارمین در خانه هنر مهارت های کودکان و نوجوانان تحت حمایت در فضای هنری جامعه بازتابی گسترده پیدا کرد. لازم به ذکر است یکی از اهداف مهم فعالیت های نمایشی در خانه هنر تأکید بر جنبه های درمانی و مددکاری بوده است.
از جمله نمایش هایی که به قلم شارمین میمندی نژاد در خانه هنر با هنرمندی کودکان و نوجوانان تحت حمایت جمعیت امام علی به نمایش درآمده اند می توان ”همه فرزندان خورشید” ۱۳۹۱، ”برخون خوان رستم” ۱۳۹۳-۱۳۹۴ و ”تصمیم جمعه سیاه کبری” ۱۳۹۴ را نام برد. از دیگر آثار نمایشی وی می توان به آثار زیر اشاره کرد:
- درج مشکین، نویسنده و کارگردان، سالن چارسو تئاترشهر، ۱۳۷۳
- آه! سوسک عزیز سلام!، نویسنده و کارگردان ، سالن مولوی، جشنواره دانشجویی تئاتر، ۱۳۷۴
- آخرین نواده نمرود، نویسنده و کارگردان، سالن شماره ۲ تئاترشهر، جشنواره بین المللی تئاتر فجر، ۱۳۷۴
- نقل قول عاشقان، نویسنده، سالن اصلی تئاتر شهر، ۱۳۷۴
- قصه عشق، نویسنده، سالن دانشگاه تربیت مدرس، ۱۳۷۵
- همه فرزندان خورشید، نویسنده و کارگردان، سالن شماره ۲ تئاترشهر، جشنواره بین المللی تئاتر فجر
- کانال تلگرام شارمین میمندی نژاد
- صفحه اینستاگرام شارمین میمندی نژاد
- ویدیوهای سخنرانیهای شارمین میمندینژاد
- سلسله یادداشتهای هفتگی شارمین میمندی نژاد
- سخنرانی موسس جمعیت امام علی در تدکس درباره تلاش این نهاد مردمی برای نجات نوجوانان محکوم به قصاص
- بداههنویسی بر این اسما عاشقی؛ پادکستهای شارمین میمندی نژاد
- سخنرانی شارمین میمندی نژاد در همایش سیل سراسری ایران: اخلاق انسانی در مقابل مسئلهای مثل سیل چیست؟
- سخنرانی شارمین میمندی نژاد در همایش تاسوعای طرح طفلان مسلم سال ۱۳۹۶
- لایوهای شارمین میمندی نژاد در اینستاگرام
- عکسنوشتههای گزیده سخنان شارمین میمندینژاد
سوابق تدریس
- استاد مدعو دانشگاه دانشگاه الزهرا، تئاتردرمانی، ۱۳۷۸-۱۳۷۵
- استادیار دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران، مبانی تئاتر، ۱۳۸۵-۱۳۸۳
- استاد دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی، ۱۳۸۵-۱۳۸۳
میمندی نژاد در طول سال های فعالیتش در جمعیت امام علی محتوای بسیاری برای اعضا و مخاطبین جمعیت تهیه کرده است. از جمله این محتواها می توان به سلسله یادداشت های هفتگی ایشان در روزنامه شرق، سلسله پادکست های «بداهه نویسی بر این اسماء عاشقی» و پخش های زنده شارمین میمندی نژاد در اینستاگرام اشاره کرد.
سلسله یادداشت های هفتگی آقای میمندی نژاد به مسائل و معضلاتی که اعضای جمعیت در طول سال های فعالیت این سازمان مردم نهاد با آن دست به گریبان بودند، می پردازد. اولین یادداشت هفتگی وی در ۸ اسفند ماه سال ۱۳۹۵ با نام «بازی باخت باخت» در روزنامه شرق منتشر شد. آخرین و سی و نهمین یادداشت در ۱۷ اسفند ماه سال ۱۳۹۶ انتشار یافت.
سلسله پادکست های «بداهه نویسی بر این اسماء عاشقی» که اولین قسمت آن در ۱۷ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ (اول رمضان ۱۴۴۰ ) منتشر شد ، روایتی داستان گونه از زندگی حضرت محمد و اوضاع اجتماعی شهر مکه در آن زمان ارائه می دهد. در توضیح کلی این پادکست آمده است آیا می خواهی در سفری میان امروز و دیروز، زمین و آسمان، جهالت و آگاهی همراه شوی؟!
در توضیح پرده دوم سلسله پادکست های «بداهه نویسی بر این اسماء عاشقی» آمده است : محمد(ص) قیامی ست بر شب های مکه که خانه خدایش به تزیین سنگ بتان خاموش شده و نجوای مناجات عابدانش ، خرخره ها و خرناس های شهوت پرستان خرفت است و خاصان شهر ، تنها خاصیتشان این است که با زر و زور و تزویر میان مردمان بگردند. بیست و هفتمین و آخرین پرده این مجموعه در تاریخ ۱۳ تیر ۱۳۹۸ منتشر شد.
«وضو؛آیین برائت از خونریزی » از دیگر محتواهای شنیداری است که توسط میمندی نژاد تولید شده است.
شارمین میمندی نژاد سخنرانی های بسیاری در همایش ها و سمینارهای گوناگون انجام داده است. از سری سخنرانی های وی می توان به سخنرانی در همایش آیین کوچه گردان عاشق ۲۱ رمضان هرسال، سخنرانی همایش طفلان مسلم در کانون اصلاح و تربیت و سالن های محل برگزاری، سخنرانی ایشان در تدکس درباره تلاش این نهاد مردمی برای نجات نوجوانان محکوم به قصاص در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، سخنرانی «اخلاق انسانی در مقابل مسئله ای مثل سیل چیست؟» در همایش سیل سراسری ایران مردادماه سال ۱۳۹۸ و… اشاره کرد.
در زمان شیوع کرونا وی با تهیه ویدئوهایی به صورت زنده در اینستاگرام به طرح موضوعاتی فلسفی همچون کارگاه ”معنای مرگ و رو در رو شدن با آن” در سه جلسه و کارگاه ”هستن و رستن” نیزدر چهار جلسه پرداخت.
از دیگر دستاوردهای وی می توان به چاپ کتب مختلف، دریافت جوایز، تحقیق و پژوهش در زمینه های مختلف اشاره کرد.
کتابهای منتشر شده
- نمایش نامه مهرگیاه ،انتشارات جهاد دانشگاهی، ۱۳۷۸
- نمایش نامه تمام فرزندان خورشید، انتشارات نامیرا، ۱۳۷۹
- نمایش نامه های منتخب ادبیات ایران معاصر، انتشارات نیستان، ۱۳۸۰
- نمایش نامه درج مشکین ، انتشارات گلپر ، ۱۳۸۲
- نمایش نامه وقتی که علاءالدین چراغ جادو نداشت و قصه های شهرزاد پیر در نیویورک، انتشارات نامیرا، ۱۳۸۳
- نمایش نامه راز حرم سلطان، انتشارا نامیرا، ۱۳۸۴
- نمایش نامه موزه مرگ، انتشارات البرزفر دانش، ۱۳۸۸
کتاب های درحال انتشار
- گذرگاه پیامبران
- رمان انعکاس پروانه، پروانه است
- نمایش نامه مکاشفه شهرزاد
- تیمورشاه
- فیلم نامه کودکان هله
پژوهش ها
- روش های آموزش تئاتر به کودکان آسیب دیده و تأثیرات درمانی آن
- زبان و سمبول هایش در کتاب های الهی، ۱۳۷۸
- گونه شناسی کار کودک، سمینار جغرافیای کار کودک در ایران، دانشگاه تهران، ۱۳۹۳
- فلسفه مردم روم، ۱۳۹۵
جوایز
- گفتگوی تمدن ها، ۱۳۸۲
- اولین جایزه جشنواره دوسالانه سبک درام، ۱۳۸۴
سخن مؤسس جمعیت
در جهان امروز نزدیک به ۲۰۰ کشور، با آیین ها، مذاهب، آداب و رسوم، نژادها و زبان های مختلف وجود دارد. اما من فکر میکنم این کره خاکی را بتوان تنها به دو کشور تقسیم کرد که مرزهای مشخصی آن را از هم جدا می کنند.
یک کشور، کشور پول و اسلحه است، کشور دلالان و سازندگان سلاح، کشور سوداگران مواد مخدر، کشور ربایندگان و فروشندگان دختران و زنان مظلوم و فقیر، مثله کنندگان کودکان و فروشندگان اعضای کوچک و ظریف بدنهای آنها، کسانی که بهای جان انسان را تا موجودی که ابزارها، داروها و سلاحهایشان را بر روی او آزمایش کنند، پایین آوردهاند. آنان که منافعشان ایجاب میکند تا کودکان دستفروش بر سر چهارراهها بایستند و با ظاهری ترحم برانگیز از عابران دریوزهگی کنند. آنان منابع پهناور و ثروتهای بیپایان این کره خاکی را تنها برای خود و متعلق به خود میخواهند و قصد قسمت کردن آن با دیگران را ندارند و برای تصاحب آنها از هیچ عملی فروگزار نیستند و هر کس را که راهشان را سد نماید به راحتی حذف میکنند.
کشور دیگر کشور بیسلاحان است و خلع سلاح شدگان، کشور کودکان معصوم و زیبایی که در برابر بی غذایی و بیماری هیچ دفاعی از خود ندارند، کشور زنان بیپناهی که از درد تبعیض و ستم از خانمان گریختهاند به جایی که آنان را پناهی نیست و تنها چیزی که ارزش دارد، تن آنهاست. کشور کودک بیدفاعی که بدنش شقه شقه میشود و اعضای آن به فروش میرسد، کشور کودک گدایی که بی هیچ جرم، برای جلب ترحم دیگران دستانش قطع گردیده است و پایش شکسته است. کشور نگاه پرسشگر کودکی که از بدو تولد گرفتار اعتیاد است. آری اینجا کشور بی سلاحان است. کشور بیپناهان است.
با مرهم شدن بر دردشان، ما زیباییهای این کره خاکی را افزونی بخشیم و بودن را بر داشتن ارجحیت بخشید. تفاوت دو کشور به راحتی قابل تشخیص است، کشور اول سرشار از پول و ثروت است و غرق در ناز و نعمت. ساکنانش لباسهای فاخر و جواهرات قیمتی میپوشند. برق ماشین هایش و رنگارنگی سفره هایشان چشم انسان را کور می کند، کشور راحتی و داشتن است. هرچه را میخواهی میکنی و هرچه را اراده میکنی داری. اما کشور دیگر ثروتی که دارد، نیاز به استخراج دارد و آن گوهری است که در نگاه مظلوم یک کودک گرسنه نهفته است و زیبایی لبخند آن کودک پس از دریافت ذره ای غذا. لبخند یک بیپناه، پس از آنکه دستان مهربان همنوعش او را در آغوش می گیرد و پناه میدهد. در این کشور زیباییهای زیادی هست که با میلیاردها دلار پول و ثروت قابل معامله نیست.