نقض قانون اساسی در مورد حق تحصیل رایگان کودکان

با نزدیک شدن به روزهای ثبت نام کودکان در مدارس، دیگر بار داوطلبان جمعیت امام علی (ع) در موارد متعدد با پدیده‌ی طلب پول از دانش‌آموزان با عناوینی مانند «کمک به مدرسه» و «هزینه‌ی کلاس‌های فوق‌العاده» برای ثبت‌نام مواجه شده‌اند. بسیاری از خانواده‌های تحت پوشش نیز با شکایت از این موضوع، اظهار ناتوانی در پرداخت این مبالغ کرده‌اند؛ حال آن که حق تحصیل رایگان از حقوقی است که نه در قوانین عادی بلکه در قانون اساسی و به صراحت در یک اصل مستقل به رسمیت شناخته شده است.

اصل ۳۰ قانون اساسی: «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه‌ی ملت تا پایان دوره‌ی متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد».

نقض این اصل قانون اساسی اگر برای دیگر طبقات اجتماعی تنها نقض یکی از حقوق آن‌ها به حساب بیاید، برای خانواده‌های حاشیه‌نشین و محروم، که جامعه‌‌ی هدف جمعیت امام علی (ع) هستند، نقض حقوق دیگر نیز بوده و تبعات حادتر را در پی دارد. در صورتی که تحصیل بخواهد هزینه‌های نامتعارفی را برای خانواده‌ها در پی داشته باشد –و باید توجه داشت که مبالغ به ظاهر اندک ممکن است برای این خانواده‌ها مافوق تحمل باشد- مشوق خوبی می‌شود برای ترک تحصیل کودکان و در مرحله‌ی بعد افتادن آن‌ها به دام دیگر آسیب‌های اجتماعی از جمله کار کودک، اعتیاد کودک، کودک‌آزاری و…

با این وجود متاسفانه شاهد آن هستیم که به جای آن که برنامه‌های حمایتی ویژه جهت حفظ کودکان محروم در مدارس و توانمندسازی و حمایت از آن‌ها طراحی شود، سیاست پولی‌سازی آموزش و پرورش در این مناطق نیز اجرا می‌شود و آسیب‌های مضاعف را در پی می‌آورد. این در حالی است که برخی مدارس با شهریه‌های کلان و امکانات آموزشی بسیار خاص در حال فعالیت هستند و هیچ مسئولیت اجتماعی برای این مدارس در قبال مدارس محله‌های محروم وجود ندارد.

۲ پاسخ
  1. مینا
    مینا says:

    مدارس که وظیفه ی آموزش به کودکان این سرزمین رو دارند خودشان هنوز معنای بسیاری از کارها و واژگان را نمیدانند. بالاجبار طلب کمک به مدرسه میکنند چه تناقض عجیبی…کودکی که بضاعت مالی ندارد در مدرسه تحقیر میشود و مابقی ماجراها و …

    پاسخ
  2. امیرعلی
    امیرعلی says:

    در شهرستان پاکدشت در محله‌هایی که معمولا توان مالی خانواده‌ها بالا نیست دائما این موضوع رو شاهد هستیم. مدارس به شکل‌های مختلف از خانواده‌ها طلب پول می‌کنند. این موضوع کاملا به عنوان عرف شناخته می‌شه و مدارس حق خودشون می‌دونند که گاه به هر نحوی که شده از خانواده‌ها پول بگیرند.
    در باقی مناطق هم اوضاع به همین منوال است می‌توان گفت هر روزه در سراسر کشور شاهد نقض قانون اساسی هستیم.

    پاسخ

تعقیب

    دیدگاه خود را ثبت کنید

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *