نامههای دفاتر جمعیت امام علی خطاب به سخنگوی دولت و ردِ پیشنهاد ایشان مبنی بر مستقل کار کردن دفاتر
۴۰ دفتر نمایندگی جمعیت با نگارش نامه هایی خطاب به سخنگوی دولت، پیشنهاد ایشان مبنی بر تکه تکه کردن جمعیت و استقلال دفاتر را رد کرده و خواستار رفع مشکلات برای کلیت جمعیت امام علی شدند.
خانه ایرانی مولوی
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
پس از تحلیل و توضیحات مبهم جنابعالی درباره تجزیه جمعیت امام علی(ع) به واحدهایی مجزا و جدا از هم، همچنین امکان فعالیتی مشروط با نام و عنوانی دیگر برآن شدیم تا مطالبی را برای روشنتر شدن ابهامات و نیز ثبت در حافظه تاریخ این مرز و بوم، به استحضار برسانیم.
جای بسی تعجب است که دولت تدبیر و امید به جای حساسیت بر پایمال شدن حقوق ملت، رعایت قانون اساسی و تاکید بر اجرای آن، مصلحتاندیشانه در پی طبیعی و موجه جلوه دادن بعضی مسایل دامنگیر جامعه و مشکلات ایجادشده برای نهادهای مدنی است. یکی از این موارد، طرح دعوی انحلال جمعیت امام علی(ع) توسط وزارت کشور است. غافل از آنکه ساختار این جمعیت کلیتی واحد و یکپارچه است که قابل تجزیه نبوده و محور و اساس آن عشق و خدمت به محرومان این سرزمین است؛ کلیتی یکپارچه با روح و معنویتی که هر عضو داوطلب به محض مراجعه به آن، گویی گمشده اخلاقی و اجتماعی خودش را در آن پیدا کرده و با عشقی بیمزد و منت، به خدمترسانی مشغول میشود.
وجه تمایز این جمعیت با سازمان های مشابه، اندیشه اجتماعی، کردار و عملگرایی برگرفته از سیره عملی مولا علی(ع) میباشد که در جامعه امروزی به شدت کمبود آن احساس می گردد. آری! قرائت جمعیت امام علی(ع) از دین و آیین مورد اقبال و استقبال بسیاری از هموطنان بوده و این امر، اعتماد، همراهی و همدلی آنان را فراهم آورده است. آیا این سرمایه و حسن اعتماد، کسانی را ناراحت میکند؟ آیا شمعی در تاریکیها برافروختن، گناهی نابخشودنی است؟ آیا سزای مردمان فداکار، آزار است؟!
خانه ایرانی مولوی به عنوان اولین مرکز خدماترسانی جمعیت امداد دانشجویی امام علی (ع) در سال 1384 تاسیس شده و از آن زمان تا کنون بصورت پیوسته به بیش از هزار کودک و 100 مادر سرپرست خانوار خدمات مختلف حمایتی شامل آموزش، درمان، روان شناسی و مشاوره، تغذیه و … ارائه نموده است.
ما اعضای داوطلب خانه ایرانی مولوی جمعیت امام علی(ع) ضمن ابراز تأسف از عقبنشینی از شعارها، وعدهها و سستی در وفا به پیمان مشترک میان دولت و ملت، مخالفت خود را با تجزیه ساختار کنونی جمعیت اعلام میداریم.
آنچه جمعیت امام علی(ع) را در طی حدود ۲۰ سال فعالیت از بسیاری آفات و آسیبهای اجتماعی و اخلاقی حفظ کرده، آزادی بیان نظرات اعضای مختلف، تعامل اندیشههای متنوع، هماهنگی و وحدت در عین کثرت و گوناگونی است. فضایی که هر عضو داوطلب فارغ از نژاد، فرهنگ، مذهب و عقیده به راحتی میتواند نقش مفید خود را در ساختار آن پیدا نماید.
همکاری، تفاهم و همدلی حول یک محور واحد یعنی تمرکز و توجه به حقوق کودکان و آسیبدیدگان، این جمعیت را از خطاهای فاحش انسانی مصون داشته و چنانچه کارنامه آن نشان میدهد از بسیاری مشکلات مورد ابتلای فعالیت های جمعی دورمانده است.
به نظر میرسد هدف از دیوار کشیدن و تقطیع اجزای مختلف این سازمان زنده و پویا، هدایت و سوقدادن آن به سوی انحلال و مرگ تدریجی است. در حالی که جمعیت امام علی(ع) ایده، اندیشه و کنشی برای پرکردن شکافها و پل بستن میان تکثرها و چندگانگی هاست. تلاشی برای حفظ نام مبارک پیشوایمان امام علی(ع) و عمل براساس قرائتی انساندوستانه از ایشان است.
ما اعضای خانه ایرانی مولوی بار دیگر بر خواسته به حق خود مبنی بر فعالیت قانونی، یکپارچه و مسئولانه تاکید داشته و از مقامات محترم می خواهیم در این روزهای دشوار، روزنههای عشق و امید را بر جوانان، دانشجویان و عموم مردم شریفمان مسدود ننمایند.
خانه ایرانی ساری
خانه ایرانی ایلام
خانه ایرانی سرآسیاب
خانه ایرانی سیستان و بلوچستان
خانه ایرانی احمدآباد مستوفی
خانه ایرانی بومهن
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
با نگارش این نامه قصد داريم كه شرح مختصری از فعالیتهای گسترده جمعیت امام علی(ع) در مناطق محروم «بومهن» را به استحضار جنابعالي برسانيم و متذکر شویم که ما اعضاي جمعيت این مركز را متعلق به کودکان «جمعیت امام علی (ع)» میدانیم و هرگز حاضر به جدا شدن از این سازمان مردمی نمی باشیم.
فعالیت های جمعیت امام علی(ع) در مناطق معضل خیز بومهن از سال ۱۳۹۳ آغاز گردید؛ زمانيكه به جهت برگزاری سميناري با عنوان اعتياد كودكان به شناسایی موارد اعتياد کودک و تحقيق میدانی در این منطقه پرداختيم و متوجه وضعیت وخیم زنان درگیر اعتیاد و کودکان ساکن در این محلات شدیم. اين پیگیری ها به منظور کمک و حمايت از خانواده های معضل دار بصورت مداوم تا سال ۹۸ توسط اعضا صورت گرفت. متاسفانه شنيدن خبر دردناک خودکشی زنی ۲۰ ساله که دارای دو فرزند خردسال بود، جمعیت امام علی (ع) را بر آن داشت که مرکزی موقتی را در بومهن راه اندازی نماید تا به شناسایی دقیق تر آسیب های ناشی از فقر و اعتیاد بپردازد و کمک موثرتری به خانوادههای ساکن در این محلات آسیب دیده که اکثرا از فقر و بیکاری و اعتیاد رنج میبردند؛ ارایه دهد.
در شناسایی های اولیه متوجه شدیم که دوازده کودک به دلیل فقر و کار اجباری و یا نداشتن اوراق هویتی ترک تحصیل کرده و یا محروم از تحصیل شدند که با پیگیری چند ماهه اعضا، ده نفر از آنان به چرخه آموزش بازگشتند. در سه ماهه تابستان سال ۹۷ پنج نوزاد و کودک مبتلا به اعتیاد شناسایی شدند که پس از پیگیری چندین ماهه ی تیم مددکاری و تیم درمان، همگی آنها از آسیب اعتیاد رهایی یافتند. همزمان با این شناسایی ها دفتر جمعیت امام علی(ع) در بومهن راه اندازی شد و در این دفتر تیمهای بهداشت و درمان؛ آموزش؛ هنر و خلاقیت؛ ورزش و مددکاری تشکیل گردید. با گذشت یک سال از برگزاری کلاس های آموزشی و تشکیل تیم فوتبال پسران و کمک های تیم مددکاری به منظور فعالیت بهینه در این منطقه، خانه ایرانی بومهن تاسیس گردید؛ در حال حاضر بیش از سی خانواده تحت حمایت این مرکز قرار دارند و کودکان و مادران تحت حمایت بصورت مداوم خدمات مددکاری و بهداشتی دریافت میکنند و حدود چهل کودک در این مرکز بصورت هفتگی آموزش درسی و هنری می بینند.
متاسفانه مناطق بومهن دارای آسیب های فراوانی است از جمله اعتیاد کودکان و نوجوانان که این امر بارها باعث شده است مددکاران این خانه به همراه سایر کمیته های جمعیت امام علی از جمله «کمیته اعتیاد کودک» وارد بحث مطالبه گری و پیگیری مسائل به صورت ریشه ای شوند زیرا فعالیت میدانی صرف و بدون مددکاری جامعه محور اغلب کافی نیست. زیرا این موضوع با صرف فعالیت در یک محله حل نمی شود و بیشتر میتوان اعتیاد کودکان را بحرانی ملی دانست.
اما علی رغم نیت خالصانه ی ما و کمیته های مختلف جمعیت برای پیگیری های موارد مختلف؛ متاسفانه با برخورد های دارای سوظن از سوی برخی افراد و یا نهادهای مسئول، مطالبات برای نجات این کودکان معصوم چه در بحث پیشگیری چه درمان و چه مسائل بعد از درمان آن طور که می بایست مورد پیگیری کافی قرار نگرفت.
ما اعضای جمعیت امام علی(ع) که در مناطق بومهن مشغول به فعالیت هستیم از آن زمانی که چشمانمان به رنج نوزادان و کودکان مبتلا به اعتیاد باز شد و شاهد بودیم که کودکان محروم از تحصیل چه میزان در حسرت و عشق کسب تحصیلات می سوزند از خداوندِ این کودکان عاجزانه همت طلبیدیم که در کنار بی قراری های زنان وکودکان این محلات استوار و برقرار باقی بمانیم و در تمامی لحظات نام مولا علی(ع) را ساری و جاری بر زبان و اندیشه ی خود داشته باشیم و از این مجموعه که نیتی جز کمک و دست گیری از نیازمندان و خدمت به جامعه و ارتقا و پیشرفت میهن عزیزمان نداشته است جدا نگردیم.
لذا ما به نمایندگی از سایر اعضای این خانه اعلام می داریم که به هیچ وجه موافق جدا شدن از جمعیت امام علی(ع) نیستیم.
خانه ایرانی کرمان
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
پیرو بیانات جنابعالی مبنی بر انحلال جمعیت امام علی و ادامه فعالیت نمایندگی ها با مجوز استانی، به استحضار می رساند تجربه نمایندگی استان کرمان جمعیت امداد دانشجویی- مردمی امام علی(ع) نشان می دهد که ایرادهای اساسی به این راهکار وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود. امید است این ایرادها در جمع بندی و تصمیم گیری موارد مطرح شده پیرامون انحلال جمعیت امام علی (ع) مد نظر قرار گیرد و از بروز بدعتی آسیب ساز در مسیر توسعه و پیشرفت سازمان های مردم نهاد اجتناب شود.
1- همه داوطلبان جمعیت امام علی(ع) در جلسات معارفه با اصول و چارچوب های این سازمان آشنا می شوند و براساس میزان انطباق این اصول با علایق خود، جمعیت و برنامه های آن را دنبال می کنند، اگر قرار است نمایندگی ها با اصول و چارچوب جدیدی فعالیت کنند از ابتدا این مسیر را انتخاب نمی کردند و خودشان اقدام به ثبت سازمان مردم نهاد دیگری می کردند.
2- همانگونه که تقسیم عادلانه منابع و پیش بینی منابع بیشتر برای مناطق محروم و کم برخوردار جنوب استان کرمان در کشور مستلزم سیاست گذاری مرکزی است( و نه منطقه ای )، لذا برنامه ریزی، تامین منابع و اجرای طرح ها با توجه به شدت و تنوع آسیب های اجتماعی مستلزم سیاست گذاری واحدی در سطح کشور می باشد که جمعیت امام علی(ع) هم از این قاعده مستثنی نیست. ( به عنوان مثال منابع مالی برای اجرای طرح کوچه گردان عاشق در جنوب استان از سرجمع منابع کشوری تامین می شود).
3- فقر و محرومیت اقتصادی در استان کرمان ریشه در عدم توسعه مطالبه گری قانونی مردم دارد به نحوی که در موارد زیادی عدم مطالبه گری مردم، حاشیه امنی برای مسئولین بوده که قطعا منظور نظر آن مقام نمی باشد و انتقال تجربیات موفق سایر استان ها در صورت وجود مرکزیت واحد امکان پذیر خواهد بود.
4- در حال حاضر عدم انجام تحقیقات مبتنی بر علم و تجربه برای شناسایی ریشه های معضلات و عدم هماهنگی و وجود سیاست واحد در برخورد با معضلات اجتماعی منجر به دوباره کاری، هم پوشانی و یا تلاش های ناموفق زیادی شده است. در چنین شرایطی چگونه تبدیل یک نهاد مردمی به چندین نهاد می تواند منجر به هم افزایی و حرکت رو به جلو شود.
5- اگر به اصل سازماندهی در مدیریت استناد کنیم، لاجرم برای کاهش هدر رفت زمان و هزینه باید فعالیت ها را به دو بخش اصلی ستاد و صف تقسیم نمود، لذا تبدیل یک سازمان به چندین سازمان می تواند به مفهوم ایجاد ستاد های متعدد برای هدر رفت وقت و فاصله دادن داوطلب ها از کار میدانی و درگیر کردن آنها به بروکراسی ارزیابی نمود که کمکی به حل معضلات اجتماعی و توسعه کیفی سازمان های مردم نهاد نخواهد کرد.
6- در سازمان های مردم نهادی که ماموریت آن امدادی است، انفکاک بین اجزاء در صورت بروز بلایای طبیعی یا حوادث غیر مترقبه عملا از کار انداختن وحدت فرماندهی در چنین شرایطی خواهد بود و استان بحران زده نیاز به استان معین و پشتیبان دارد که این پشتیبانی از بین خواهد رفت( بعنوان مثال در جریان سیل رودبار جنوب و تامین آب آشامیدنی در منطقه رودبار جنوب و قلعه گنج داوطلبین جمعیت از سایر استان ها حضور یافتند و نمایندگی کرمان نیز در کمک به زلزله کرمانشاه کمک رسانی انجام داد).
7- ساختار مرکزی امکان تعریف، به روز آوری و تکمیل طرح های متنوع در حوزه آموزش، درمان، مددکاری، ورزش و … را فراهم می آورد که انجام توام این فعالیت ها می تواند منجر به توانمند سازی خانواده ها شود. (بعنوان مثال انجام توام آموزش، درمان و مددکاری در خانه ایرانی محله صنعتی،اجرای طرح های کوچه گردان عاشق، کعبه کریمان، از مهر بگو، یلدا با کودکان کار، هفت سین برکت و برگزاری لیگ پرشین با مدیریت و راهنمایی ستاد جمعیت در کرمان امکان پذیر گردید). در حالیکه تجربه نشان داده سازمان های مردم نهاد استانی یا شهرستانی به دلیل کمبود منابع انسانی و ستاد قوی، اقدام های کاریکاتوری در موضوعات خاص دارند.
با عنایت به موارد فوق الذکر از آنجاییکه تغییر مسیر و تغییر رویه مستلزم بروز خطای محرز جبران ناپذیر در مسیر فعلی می باشد که تاکنون به اثبات نرسیده ،
ما اعضای جمعیت امام علی نمایندگی کرمان
اعلاممیداریم بر خواسته خود مبنی بر ادامه فعالیتهای قانونی بر اساس اساسنامه جمعیت امام علی اصرار داریم، و هر گونه فعالیت منفک و مجزا از جمعیت امام علی را نمیپذیریم .
خانه ایرانی خاکسفید
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
در پی صدور بیانیه ی دبیرخانه شورای ملی توسعه و حمایت از سازمانهای مردم نهاد که طی آن به شرح توضیحاتی در رابطه با صدور رای انحلال جمعیت امام علی (ع) توسط این شورا پرداخته شده است و پیشنهاد سخنگوی دولت در رابطه با تجزیه ی جمعیت امام علی به مراکز استانی کوچک و ادامه کار اعضا در قالب این مراکز، ما اعضای خانه های ایرانی خاکسفید جمعیت امام علی بر خود لازم می دانیم تا بر چند نکته تاکید کنیم:
۱.ضمن تایید آنچه در بیانیه ی صادره از سمت جمعیت امام علی مطرح شده است، ما خط و ربط جمعیت امام علی (ع) در مسائل اجرایی، مدیریتی و مالی را بر اساس اساسنامه ی آن و قانون جمهوری اسلامی ایران می دانیم و پذیرای اتهامات وارده بر جمعیت نیستیم.
۲.لازم می دانیم این نکته را متذکر شویم که جمعیت امام علی پیش و بیش از هر چه مبین یک راه فکری و عملی برای زندگی و برخورد مسئولانه با معضلات اجتماعی ( به ویژه معضلات حاشیه نشینان و قشر محروم) است و فعالیت داوطلبانه ی ما در این سازمان مردم نهاد نه فعالیتی احساس زده و فاقد پشتوانه ی فکری بلکه بر پایه های فکری استوار است که پس از تحقیق و تفکر لازم بهترین بستر برای تحقق آن ها را در جمعیت امام علی ( و نه خیریه یا سازمانی دیگر) و در قالب طرح ها و فعالیت های آن یافته ایم. فعالیت هایی جامع و فراگیر در سطح کشور که نه تنها به کمک به مردم محروم و دستگیری از آنها منجر می شوند بلکه در سطحی بالاتر به مطالبه گری اجتماعی، آگاه سازی و تزریق حس امید، مسئولیت پذیری و تفکر به جامعه خواهند انجامید، فعالیت ها و تفکراتی که فصل ممیز جمعیت امام علی و بسیاری از سازمان های مشابه بوده و باعث می شوند تا جمعیت بتواند فراتر از سطح یک خیریه عمل کند. این مطالبه گری اجتماعی، که در این سالها به مدد گستردگی اجتماعی و جغرافیایی فعالیت های جمعیت محقق شده است و چراغیست که ما اعضای جمعیت امام علی سعی بر روشن نگه داشتن آن در خود و برافروختنش در جامعه داریم، بدون فعالیت های گسترده جمعی در سطح کشورو یکپارچگی و وحدت اعضای جمعیت در گوشه گوشه ی وطنمان میسر نخواهد بود و با تجزیه ی جمعیت امام علی (ع) از دست خواهد رفت. هم چنین کمک رسانی در بحرانهای طبیعی چون سیل، زلزله و کرونا که بیش از این نیز شاهد آن بودیم یا مددرسانی به مناطق مرزی و استان های محروم تر کشورمان فعالیت هایی هستند که هرگز نمی توان آنها را در قالب خیریه های استانی و محلی به انجام رساند و بنابراین تجزیه جمعیت این درخت سبز و گسترده را از میوه تهی خواهد کرد و آنکه در این میان بیش از هر کس آسیب خواهد دید در وهله ی اول قشر محروم و به دنبال آن بدنه ی جامعه ی ایران و در گام بعد متفکران و دلسوزان جامعه خواهند بود که از انجام فعالیت های اجتماعی دلسرد و ناامید خواهند شد و در صورت انحلال و تجزیه جمعیت امام علی مسئولیت این موضوع تماما بر عهده ی دستگاه قضا و مسئولینی خواهد بود که رای انحلال جمعیت را صادر کرده اند.
۳.یکی از نکاتی که در بیانیه شورای توسعه و حمایت از سازمانهای مردم نهاد تحت عنوان علت درخواست انحلال مطرح شده است “ اصلاح ساختار جمعیت به منظور تقویت و مشارکت همه ی اعضا و داوطلبان فعال در آن برای جلوگیری از انحصار ایجاد شده در ساختار تصمیم گیری و سیاست گذاری جمعیت” بوده است، گویا نگارندگان بیانیه ی مذکور فراموش کرده اند که اعضای جمعیت امام علی که عموما از نخبگان جامعه هستند، در تمام مدت همکاریشان با این نهاد نه تنها هیچگونه اجباری برای ادامه ی همکاری و تن دادن به ساختار به قول شما” انحصارطلبانه “ی آن نداشته اند بلکه کودکانی نیستند که برای اعاده ی حقشان نیازی به والی و سرپرست داشته باشند و در صورتی که خود خواستار هر گونه تغییری در نحوه ی مدیریت جمعیت باشند از درون جمعیت و به صورت خودجوش و نه از بیرون و به صورت فرمایشی برای انتقاد و تغییر اقدام خواهند کرد.چه بسا که اعضایی که شما سنگشان را به سینه می زنید پیش از این نیز با امضای بیانیه ای خواستار عدم دخالت نهادهای دولتی در تصمیم گیری های داخلی و نحوه ی مدیریت جمعیت شده اند.
۴.در پایان ذکر این نکته ضروریست که همانطور که انسانیت مرامی نیست که در طول تاریخ نیازی به مجوز و تایید حاکمان داشته باشد، راه و مسلک جمعیت که راه و روشی انسان دوستانه است و در قلب و تفکر داوطلبانش ریشه دوانده نیز در گرو پاره مجوزی نخواهد بود و ما داوطلبان جمعیت امام علی از راه حق طلبی برای محرومان جامعه و مبارزه با معضلات اجتماعی ای چون فقر، اعتیاد، کار کودک و … از پا نخواهیم ایستاد.اما این را بدانید که مردم همواره نظاره گر و قاضی اعمال حاکمان در برخورد با جمعیت امام علی و مسلک انسانی آن خواهندبود.
خانه ایرانی یزد
خانه ایرانی درمان
خانه ایرانی مشهد
4 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
بازگشت به فرمایشات جنابعالی در خصوص لغو مجوز جمعیت امام علی (ع) و اعطای مجوز مستقل به نمایندگیهای این تشکل مردم نهاد، نمایندگی جمعیت امام علی در مشهد با سابقه ده سال فعالیت، تاسیس 4 مرکز و ارائه خدمات مددکاری، آموزشی، درمانی و حقوقی به بیش از چهارصد خانواده ساکن در محلات کمبرخوردار، بر خود لازم میداند نکاتی را در ارتباط با نحوه فعالیت این نمایندگی و لزوم حفظ یکپارچگی فعالیتها اعلام نماید:
۱.توجه به اقشار آسیبدیده و تلاش برای خروج آنها از چرخه فقر و آسیب بدون توجه به ملیت، قومیت و مذهب آنها، همواره یکی از اصول جمعیت امام علی(ع) بوده است و از این رو است که به هنگام بروز بحرانهایی نظیر سیل و زلزله، به هنگام نیاز به تامین مایحتاج مردمانی محروم در دورافتادهترین نقاط مرزی کشور، به هنگام تأمین هزینههای درمان خانوادهای دردمند، به هنگام ساخت مدرسه برای کودکانی که از حداقل امکانات آموزشی بیبهرهاند؛ به هنگام تلاش برای اجرای طرحهای آبرسانی در روستاهای محروم از آب آشامیدنی، به هنگام نجات جان کودکی که در انتظار حکم اعدام است و … مرزهای جغرافیایی رنگ میبازد و داوطلبین این تشکل مردم نهاد از تمام کشور به کمک یکدیگر میشتابند تا مسئولیت اجتماعی و اخلاقی خود را به سرانجام مطلوب رسانند.
۲.ارتباط تمام نمایندگیهای جمعیت امام علی (ع) با یکدیگر و به اشتراکگذاری تجربیات، طرحها و اقدامات اجرا شده در محلات کمبرخوردار، منجر به ارزیابی همیشگی اقدامات هر نمایندگی و تبادل اطلاعات شده است. بدیهی است پویایی، اجرای طرحهای همسو با توانمندسازی اقشار آسیبدیده، مهارت غیرقابل انکار داوطلبین در ارتباط با خانوادههای آسیب پذیر و اطلاعات مستند و میدانی از وضعیت آسیبهای اجتماعی کشور، به مدد این ارتباط ممکن بوده است.
۳.جمعیت امام علی (ع) با سابقه 20 سال فعالیت صادقانه و داوطلبانه در حوزه آسیبهای اجتماعی، دارای سرمایه اجتماعی ارزشمندی است و تمام نمایندگیهای جمعیت با پشتوانهی این سرمایهی اندوخته در این مسیر قدم برداشتهاند و در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. با لغو مجوز و پراکنده ساختن این سرمایه، ضربه جبران ناپذیری به فعالیتهای داوطلبانه و اعتماد عمومی وارد خواهد شد. ضمن آنکه از میان بردن 20 سال دانش تجربی و نظری در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی، قطعا به سود هیچ گروه و قشری نخواهد بود.
در پایان و با استناد به نکات فوق، نمایندگی جمعیت امام علی(ع) مشهد، مخالفت خود را با لغو مجوز و اعطای مجوز استانی به نمایندگیها اعلام میدارد.
خانه ایرانی دروازه غار
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
بر خود لازم دانستیم تا مختصری از پیشینه و حال حاضر یکی از مراکز جمعیت امام علی(ع) سخن بگوییم. تاسیس خانه ایرانی دروازهغار در سال ۱۳۹۰ به همت چند تن از شاگردان جناب آقای شارمین میمندینژاد که از طریق آموزههای ایشان به فعالیت اجتماعی و حضور مسئولانه و آگاهانه از جنس مولا علی(ع) نزد کودکان رهنمون گشتند، آغاز شد. نیک است بدانیم پیش از تاسیس این خانه و فعالیت مستمرش، عدهای که بنیانگذار این جمع و جمعیت بودهاند،در دهه هفتاد رسم حضور در این محله را آغاز شدند. چرا که برای رفت و آمد به دروازهغار نیاز به خط شکنی بود که آیینی سازد به حضور در محلهای که خوشنام نیست و جامعه از حضور در آن ابا دارد. مواجههی همان اندک نفرات با جان سپردن کودکی در دروازهغار، ملاقاتشان با خانه و خانوادههایی که نان از سفرههایشان دریغ و افیون از رگ گردن بهشان نزدیک، همه و همه مسئولیت و فریادی شد که دانشگاه به دانشگاه دعوت شوند به حضور کنار کودکی که در دروازهغار غربت نامیده میشد و رفتن به مدرسه و داشتن قلم جزو آرزوهایش. اینها اطاله سخن نیست بلکه گواهی است بر حقیقتی کتمانناپذیر که اگر مردادماه سال ۱۳۹۰ خانهایرانی در دروازهغار تاسیس گشت، میراث همه حضورهای پیشینی بود که با دستان خالی و قلبی پر از درد و مهر بسان مولایشان علی (ع) دائم حاضر بودند و به فکر چاره ساختن محلهای امن برای زن و فرزندانش. این خانه در این محله تاسیس گشت چون چگونه ایستادن در محلهی غربت را جمعیت امام علی(ع) پیش از آن در محله خاک سفید آغاز نموده بود بنابراین همچون زنجیری از هم ناگسستنی با پیشینهاش، چراغ خانهایرانی دروازهغار نیز روشن گشت و تا به امروز تنور فعالیتهایش به همت همهی اعضای داوطلب بسان دیگر مراکز این سازمان مردم نهاد در زمینه آموزش، مددکاری، بهداشت و درمان، کارآفرینی برای زنان در معرض خشونت و سرپرست خانوار، داغ و برقرار میباشد. لازم به ذکر است که اگر این خانه موفق گشت کودکان کار و محروم تحصیلی را شناسایی نماید که فاقد شناسنامه بوده و در مسیر اخذ اوراق هویت قدمهایی موثر بردارد و همچنین در ده سال سپری شده کودکان بسیاری را به چرخه آموزش رسمی بازگرداند، همه و همه حاصل دانشی است که در نتیجه طرح مسئله به صورت کلان در شکل برون محلهای و جامعهای صورت گرفته و مستندات به شکل جامع و یکپارچه با سایر محلات به شکل اثربخشتر با سرعت وافری به تغییری بنیادین در زمینه حقوقی، اجرایی در مورد کودکان فاقد شناسنامه و کودکان محروم از تحصیل و … ختم گردیده است.
همچنین در تبیین یگانه بودن ساختار و محتوای جمعیت امام علی(ع) طرح این واقعیت نیز لازم است؛ مدیران دفاتری که یکی پس از دیگری در سایر محلات فقیرنشین و درگیر اعتیاد ظهور نمودند همگی جزو داوطلبینی بودند که فعالیت خویش را با حضور داوطلبانه کنار کودکی در کلاسی در یکی از خانههای ایرانی آغاز کرده و به مرور زمان زیستن عاشقانه و آگاهانهشان نزد کودکان منجر به تبلور مسئولیتی در شکل وسیعتر گشت. در همین راستا بود که خانههای ایرانی شوش لب خط، سرآسیاب، ملکآباد، شهرری، فرحزاد و نوبنیاد ساری همگی راهاندازی شدند توسط اعضایی که الفبای این راه را در خاک سفید و دروازهغار آموخته و به ساخت نو در شکل تاسیس خانه ایرانی جدید نائل گردیدند. اینگونه است که هر یک از این دفاتر در بطن یکدیگر متولد گشتهاند و چون نخ تسبیحی اندیشه و دانش این جمعیت هر یک از این دفاتر را بهم پیوند داده است.
«تلاش برای کم کردن رنج همنوع، عدم غفلت به احوال کودکان» همان رشتهی اتصال و همان قانون نانوشتهای است که اعضای داوطلب جمعیت را در این بیست سال همراه ساخته است تا علیرغم نفرت پراکنیها، شایعهسازیها، کارشکنیها و پروندهسازیها یکی از موفقترین و مورد وثوقترین سازمانهای مردم نهادی باشد که اگر مسئلهای را در زمینه معضلات اجتماعی طرح مینماید جهانشمول و دارای مستندات و الگوهای موثری میباشد که از درون فعالیتهای مستمر خانهایرانی های جمعیت امام علی(ع) در سراسر کشور حاصل و نتیجهگیری گشته است.
حال اعضای خانهی ایرانی دروازهغار همچون سایر داوطلبان جمعیت، در طی ده سال فعالیت این مرکز همقسم گشتهاند با کودکان این محله که این خانه را «خانهی خدا » و «خانهی عشق» نامیدهاند چرا که به تمامی مامن کودکیهایشان بوده است و به تمامی باورشان گشته این راه را پایانی نیست.
لذا مسئولین خانهی ایرانی دروازهغار ضمن اعلام تاسف برای اتخاذکنندگان تصمیم انحلال جمعیت امام علی(ع) از جنابعالی درخواست دارد، نگاهی منصفانه به فعالیتهای شفاف و قابل شمارش بیست سالهی این نهاد مدنی در اجتماع داشته تا مبادا به عدهای اذن داده شود با اتکا به نظرات غیرکارشناسی و غرضورزانهشان، تیشه بر ریشهی این سرمایهی عظیم مردمی زنند.
همچنین صراحتا اعلام میدارند که تمامی دفاتر جمعیت امام علی(ع) چون اعضای یک پیکر در محتوا و ساختار از هم جدانشدنی بوده و آنچه که امروز شاهد آن هستیم حاصل سالها تجربه و اندوختن ذره ذره اعتماد و دانشی است که اگر از روزنه تعقل و خرد نیک بنگریم، شقهشقه کردن و یا رجعت به گذشته و از هیچ آغاز نمودن همانا عبثترین و تباه کنندهترین اقدامی است که تنها بر امید و سرمایه اجتماعی زخمهی جبرانناپذیری خواهد زد. چه نیک است که جنابعالی و سایر مسئولین به جای تیشه به دست گرفتن و بر ریشه نهاد مدنی کوفتن برای آمار پیشرونده فقر و اعتیاد و بیکاری و حاشیهنشینی فکر چاره نموده و از تجربه هزاران داوطلب جهت گشودن گرههای اجتماعی بهره گیرید.
خانه ایرانی اصفهان
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
پیرو تصمیم شورای محترم توسعه و حمایت از سازمان های مردم نهاد ، مبنی بر انحلال جمعیت امام علی ( ع ) ما اعضای داوطلب نمایندگی ( خانه ایرانی ) اصفهان به عنوان عضوی از خانواده بزرگ جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی ( ع )، بر خود لازم دانستیم نگرانی و دغدغه های خود را مبنی بر بیپایه و اساس بودن این تصمیم بیان کنیم .
طبق فرمایشات جنابعالی نمایندگی های این جمعیت می توانند با اخذ مجوزهای لازم در شهر های خود به فعالیت هایشان ادامه دهند . از جهاتی این صحبت مانند این می ماند که برق یک خانه را قطع کنیم و به افراد آن خانه بگوییم هر کدام بروید در اتاق هایتان شمعی روشن کنید و با این شمع ها خانه را روشن نگه دارید ، کما اینکه می دانیم این شمع ها نیز دیر یا زود پایان می پذیرند و خاموش می شوند .
جمعیت امام علی ( ع ) یک سازمان مردم نهاد محبوب و دارای مقام مشورتی خاص و عام از سازمان ملل می باشد ، که در طی بیش از 20 سال خدمات شایانی را برای جامعه و مملکت به ارمغان آورده است و با هدف ایجاد وحدت در بین اقوام مختلف ایرانی در سراسر ایران و از بین بردن مرز ها و فاصله ها ، گامی مهم برای ایجاد یکپارچگی و وحدت و صلح برداشته است .
ما از هر قومیت و زبان و نژاد و هر بخش و هر استان و هر شهر، همگی اعضای یک خانواده به اسم جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی ( ع ) هستیم و در هر شرایطی در کنار هم باقی خواهیم ماند .
در چنین موقعیتی که مردم و کشور نیاز به جمع و جمعیت های مانند جمعیت امام علی ( ع ) یکپارچه و وحدت آفرین برای بودن در کنار مردم ، کمک به حل مشکلات و معضلات و امید بخشی به جامعه دارد، گروه هایی خاص با هدف مشخص تصمیم هایی جهت انحلال جمعیت امام علی ( ع ) می گیرند و بر آن پا فشاری می کنند ، که این مصداق بارز تفرقه افکنی و از بین بردن امید و زندگی در بین جوانان و مردم می باشد .
مُصرانه و قاطعانه با هرگونه انحلال ، تخریب و تغییر ساختار جمعیت امام علی ( ع ) و منفک شدن فعالیتِ بخش های آن در شهر های مختلف مخالفت می نماییم .
جمعیت امام علی مرکز اصفهان همواره با استفاده از تجربیات سایر مراکز و همچنین با کمک نیروی انسانی داوطلب با رویکرد اجتماعی برای حمایت از کودکان و زنان محروم و آسیب دیده ی شهر قدم برداشته و در جهت رفع محرومیت از مناطق حاشیه ی شهر اصفهان ، به راه خود ادامه داده است .
بعد از دیدن محرومیت ها و معضلاتی همچون فقر فرهنگی و مادی ، اعتیاد ، ازدواج کودکان ، بیکاری، کار کودکان از جمله زباله گردی و دستفروشی ، محرومیت از تحصیل و نداشتن اوراق هویتی تصمیم به فعالیت متمرکز در محله زینبیه گرفته شد و امروز که قریب به 6 سال از فعالیت این مرکز می گذرد ، میتوانیم بگوییم بیش از 100کودک محروم از تحصیل ، تحت حمایت های آموزشی و هنری و ورزشی قرار گرفته اند و بیش از 60 خانواده محروم و آسیب دیده تحت حمایت های مددکاری ، حقوقی ، درمانی و روانشناسی قرار دارند اینها تنها گوشه ای از فعالیت های ما در نمایندگی اصفهان می باشد .
در پایان دوباره تکرار می کنیم که با هرگونه فعالیت منفک و مجزای نمایندگی های جمعیت مخالف هستیم و خواستار پا برجابودن قانونی و ادامه دادن فعالیت های یکپارچه جمعیت امام علی ( ع ) در سراسر کشور هستیم . امیدواریم که مسئولین محترم با اخذ تصمیمات درست و صحیح به دور از هرگونه غرض ورزی و سوگیری ، گامی اثر بخش و امیدوار کننده برای احیای جامعه مدنی و ایجاد امیدواری در بین مردم بردارند .
« کسی که خواهان عزت است باید از خدا بخواهد چرا که تمام عزت برای خدا است . سخنان پاکیزه به سوی او صعود می کند و عمل صالح را بالا می برد و آنها که نقشه های بد می کشند ، عذاب سختی برای آن ها است و مکر آنان نابود خواهد شد .»
« سوره فاطر – آیه 10 »
خانه ایرانی شهریار
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
جمعیت امام علی(ع) در شهرستان شهریار فعالیت خود را از سال از ۱۱ سال پیش و با انجام طرح سالانه کوچه گردان عاشق آغاز نمود. در سال ۱۳۹۴ پس از شناسایی اقوام کپرنشین سیستان و بلوچستانی در بیابانهای شهرک هفت جوی، با برپایی چادر در این منطقه جهت ارائه خدمات بهداشت و درمان و برگزاری کلاسهای سواد آموزی، فعالیت خود را جدی تر پیش برد.
پس از آن تا پایان سال ۱۳۹۷ فعالیت ها به صورت مستمر در دو محله ویره و نصیرآباد ادامه پیدا کرد
و هم زمان به انجام خدمات پروژه ای در سایر مناطق شهریار نیز می پرداخت.
عمده ترین معضلاتی که در شهرستان شهریار شاهدش هستیم؛ کودک آزاری، ازدواج کودک، اعتیاد، خشونت های خانگی، موارد حاد درمانی و معلولیت می باشد.
پس از ۴ سال فعالیت بدون داشتن مکان فیزیکی، از انتهای سال ۹۷ به همت خیرین توانستیم مرکزی جهت ارائه خدمات حمایتی بهتر در ویره برپا کنیم.
در تابستان سال ۹۸ با تکمیل لوازم ضروری مرکز شهریار توسط همراهان و خیرین، در روز ۴ مرداد ۹۸ خانه ایرانی شهریار افتتاح گردید.
از جمله خدماتی که در خانه ایرانی به کودکان داده می شود: خدمات آموزشی، ورزشی،فعالیت های فرهنگی هنری، تغذیه ی رایگان، حقوقی، پزشکی و روانشناسی می باشد.
شهریار، این شهر سبز که با هوای پاک و باغات پر محصول زیبایی غرب استان شده و هر روز بر امکانات آن افزوده میشود، محلات حاشیه گسترده ای دارد. اگر قبل ها تعریف حاشیه سادگی و تجمل کمتر و گاها فقر همراه با شرافت بود، اما امروزه تعریف های تلخ دیگری را با خود دارد.
کمی آن طرف تر از ظاهر زیبا و مدرن شهر به محله هایی برمیخوریم که با قدم زدن در میان کوچه وخیابان هایش پی میبریم چگونه این محلات حاشیه دراین سال ها مورد غفلت واقع شده اند. کودکان اکثرا در فضاهای بیابانی و در میان جوی های روان آلوده داخل کوچه ها بازی می کنند و اگر مکان تفریحی و ورزشی هم برای آنها ساخته شده باشد، امنیت کافی و لازم را ندارد، پارک هایی که در مسیر رفت و آمد ده ها معتاد قرار دارد که در حال مصرف مواد مخدر هستند و یا زمین فوتبالی که روی چمن های آن پر از ته سیگار رها شده است.
اکثر خانواده های تحت حمایت ما از قومیت های کرد و لر و بلوچ و ترک و بعضا افغانستانی هستند که از چند سال قبل از شهر یا روستای خود به امید پیشرفت در کار و زندگی به شهرهای پیشرفته تری مثل تهران مهاجرت کردند و در مواجهه با گرانی مسکن در مرکز شهر، ناچار به سکنا در حواشی شده اند. در خانواده هایی که با آنها مواجه هستیم به دلایلی آن آرزوها و تصمیم هایشان به درستی محقق نشده و به مشاغل پرخطر تر، کاذب و موقت مثل کارهای فصلی، دستفروشی و یا جمع آوری ضایعات و حتی خرده فروشی مواد مخدر روی آورده اند.
اوضاع زمانی برایشان بدتر شده که به جای فرصتهای پیشرفت در این شهر، با امکان ممکن ترِ اعتیاد مواجه میشوند و اعتیاد استخوان لای زخم فقر میشود و اینجا شروع مصائب مادران و کودکان است.
نمونه کودکانی را داریم که برای تأمین معیشت خانواده وارد چرخه کار غیر قابل پذیرش شده و مجبور به ترک تحصیل شده اند.
کودکانی که با کودک آزاری از نوع غفلت والدین، قربانی انواع دیگر کودک آزاری ها از سوی دیگران و کارفرمایان شده اند.
برای تمام کودکان این محلات به ویژه کودکان دارای والدین معتاد، در دسترس ترین امکان در محله، اعتیاد، بزه و خشونت است و ماحصل این امکانات تحویل افراد نا به هنجار به جامعه است.
ما در میان خانواده های تحت پوششمان چند پرونده کودک آزاری را دنبال کردیم که با مداخلات وکلای جمعیت امام علی (ع) توانستیم تا حدی که قانون برای حمایت از کودکان نقش حمایتی داشت، جلوی آسیب را بگیریم.
در واقع شاید مهم ترین و دردناک ترین معضل محله که می توان از آن یاد کرد اعتیاد کودکان باشد.
معضلی که راه نجات آن بن بست است. کودکانی که بعد از ترک یا مجدد به همان محله و کنار همان خانواده معتاد برمیگردند یا اگر هم بهزیستی پذیرایشان باشد به سادگی با مراجعه والدین مجدد نگهداری از کودک به آنان واگذار میشود و باز تنها چیزی که به عنوان یک فرصت دوباره و در دسترس برای آن کودکان وجود دارد مواد مخدر است.
یکی دیگر از چالش هایی که ما شاهدش بودیم عدم توجه به توانمند سازی و الگو سازی های درست در میان خانواده ها و کودکان در این محلات بوده است.
اوایل وقتی ما همراه کودکانمان در محله قدم می زدیم از یکی از پسرانمان که بعد ها عضو تیم فوتبال پرشین نوجوانان شد پرسیدیم که آیا می دانی کلمه ی ویره یعنی چی؟ بی معطلی گفت “بله یعنی مواد مخدر”
اینکه چرا یک کودک اینگونه نام محله ای که در آن زندگی می کند را مواد مخدر مینامد موضوع بحثی عمیق است هرچند که این فکر از همان فراوانی و دردسترس بودن مواد در جلوی چشمان کودکان چه در محله و چه در خانواده نشأت می گیرد.
اما می خواهیم خیلی کوتاه بگوییم که ما چه کردیم؟
و چقدر گاهی ساده میشود با یک امکان حداقلی و به سادگی با یک الگو سازی درست کنار بچه ها قرار گرفت.
ما در سال ۱۳۹۵ تیم فوتبالی برای پسران محروم از تحصیل سیستان و بلوچستانی مان تشکیل دادیم. بچه هایی که به وضوح میدیدیم که تا سن ۱۳ یا ۱۴سالگی رشد کردند اما از کسب هر گونه مهارتی محروم بودند. خشم شان نسبت به همدیگر زیاد بود، به طوری که وقتی کلاس سواد آموزی برایشان ترتیب دادیم حتی دقیقه ای نمی توانستند بدون کتک کاری یا دعواهای لفظی رکیک کنار هم قرار بگیرند.
تا اینکه برای کنترل خشم و هیجانات آسیب زننده شان، با چند تا توپ و لباس ورزشی و زمین ورزشی، یک روز در هفته برایشان تمرین ورزشی برگزار کردیم. شاید اوایل بچه ها حتی به هم دیگر پاس نمی دادند اما با برگزاری جلسات مشاوره و مددکاری طی این چند سال بچه ها تجربه ای خوب را در کنار هم داشتند و از لحاظ روحی و اخلاقی پیشرفت چشمگیری داشتند.
به جرأت می توان گفت این تمرینات فوتبال برای پسرها باعث الگوسازی شد. کوچکترها وقتی دیدند که به راحتی میشود به یک زمینه ورزشی دسترسی پیدا کرد میگفتند ما هم می خواهیم ورزشکار شویم.
تمرینات بچه ها روی همان زمین چمن پر از پسماند های سیگار بود اما دیدن همین تصویر هم برای ما و هم برای خود بچه ها که به خاطر دوری از اعتیاد و سیگار و دود، ورزش را انتخاب کردند تجربه ای فوق العاده بود.
لازم به ذکر است که هسته ی تشکیل تیم اصلی شهریار اعضایی بودند که قبلا در خانه های قدیمی تر جمعیت امام علی(ع) از جمله خانه ایرانی مولوی فعالیت می کردند و پس از آنکه تجربیات کافی پیدا کردند با توجه به آسیب هایی که در شهریار دیده می شد، تصمیم گرفتند که خانه ای در یکی از محلات شهریار برای کودکان محروم از تحصیل و آسیب دیده برپا نمایند و همان راه و مسیر را در محلات پر آسیبی از جمله محلات و شهرک های اطراف شهریار ادامه دهند.
مهم ترین نکته ای که در خصوص شهرستان شهریار وجود دارد مهاجر پذیری است. به سبب اینکه خیلی از خانواده ها از شهرستان هایی چون گرگان و کرمانشاه و… به شهریار مهاجرت کردند، خانه ایرانی شهریار با خانه های دیگر جمعیت امام علی(ع) در ارتباط است. به همین تازگی یکی از خانواده های کرمانشاهی مان که در ویره زندگی می کردند به شهر خودشان کرمانشاه بازگشتند و تحت حمایت خانه ایرانی کرمانشاه در آمدند و برعکس خانواده هایی که از شهرهای دیگر به شهریار مهاجرت می کنند تحت حمایت ما قرار می گیرند و این پیوستگی در کل خانه های ایرانی در سراسر کشور وجود دارد که می تواند باعث کارآمدی بهتر در ارائه خدمات شود.
هیچ کدام از خانه های ایرانی از هم منفک نیست. بلکه برای انتقال تجربیات مددکاری و ارتباط گیری بهتر با خانواده ها در این سال ها ارتباط ما قوی تر شده است و مطابق این نیاز همچنان هم قوی تر خواهد شد.
یکی از نقاط قوت جمعیت امام علی(ع) همین پیوستگی و وحدتی است که در سر تا سر کشور در میان خانه های ایرانی و اعضای آن وجود دارد و این وحدت قابل تجزیه نخواهد بود. همین اتحاد باعث کیفیت در خدمات رسانی در جز و کل می شود.
ما خواهان حفظ این کل واحد هستیم.
خانه ایرانی بوشهر
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
وقتی این سطور نگارش می شود زمان شتابان به موعد برگزاری دادگاه انحلال جمعیت امام علی نزدیک می گردد؛دادگاهی که انتظار می رفت با ورود فعالانه دولت،برگزار نگردد.
دولتی که با شعارهای توسعه گرانه در حوزه اجتماعی،که بار اصلی آن بر دوش سازمان های مردم نهاد است،پا به میدان گذاشت.جمعیت امام علی نیز با انتخاب خط مشی غیر سیاسی و منطبق بر شناسایی و حل آسیب های اجتماعی جمع کثیری از جوانان فعال و دغدغه مند را در نقاط مختلف کشور گرد هم آورد تا به دور از هر گونه سیاسی کاری برای مردم و دردهای ایشان قدم بردارند.
این روزها وارد هشتمین سال فعالیت جمعیت امام علی(ع) در بوشهر می شویم.جایی که طی سال های فعالیت خود با یک خرد جمعی با سایر مراکز در سطح کشور و نه یک خطی مشی دستوری و از بالا به پایین،با دایر کردن خانه های ایرانی و اشتغال خدمات خود را به بیش از 150 کودک آُسیب دیده و 40 زن سرپرست خانوار ارایه داده است.جایی که با کوشش اعضای داوطلب آن،2 نفر طی طرح طفلان مسلم از بند اعدام رهایی یافتند.
جناب آقای ربیعی
جوانان عضو این سازمان مردم نهاد در بوشهر درخشان ترین زمان های خود را وقف خدمات رسانی در هشت شهرستان این استان نموده اند و هر لحظه از آن را هم کلام و هم درد کودکان کار، کودکان زباله گرد،کودکان درگیر اعتیاد و … بوده اند.
این مهم نه در یک بعد محدود بلکه در یک گستره محقق شده است.زیرا اگر دیدگاه کل نگر و تشریک مساعی در سراسر دفتر جمعیت امام علی(ع) در سطح کشور نبود،هیچ یک از مواد اشاره شده به دست نمی آمد.این رویکرد کل نگر از یک مسیر خرد جمعی گذر کرده است و چه بسا در بسیاری از موارد درد یک کودک بوشهری، درد همه اعضای داوطلب در سطح کشور تلقی می شد و همگان با دست به دست هم دادن برای بهبود آن قدم بر می داشتند.
جناب آقای ربیعی
همه افرادی که در شهرستان های به دور از مرکز زیست می کنند همواره از تازیانه فقدان امکانات گلایه و بر تمرکز بسیاری از امکانات در پایتخت شکوه دارند،اما در جمعیت امام علی(ع) با گذر از بحث پایتخت و شهرستان همه یک صدا و همراه برای حل معضلات اجتماعی قدم برداشتند،مادامی که دیگر مرز جغرافیایی،اصالت بومی اعضا را مشخص نمی کند بلکه مفهوم شهر و دیار تا رنج های کودکان کشیده شده است.
جناب آقای ربیعی
از شما خواستاریم با ورود به موقع به این مهم، از انحلال یکی از بزرگترین نهادهای مردمی جلوگیری گردد تا میهن عزیزمان بیش از پیش از سرمایه های اجتماعی تهی نگردد.
خانه ایرانی کرمانشاه
7 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
پیرو تصمیم شورای محترم توسعه و حمایت از سازمان های مردم نهاد مبنی بر انحلال جمعیت امام علی(ع) نکات زیر ازطرف مدیران این جمعیت در استان کرمانشاه، به عنوان ادله ی غلط و باطل بودن این تصمیم به حضور تقدیم می گردد:
آنچه که عیان است، شورای محترم توسعه و حمایت، در اوج فشار رسانه ای و روانی گروه های معلوم الحال فشار به سرپرستی اتاق فکر روزنامه های خاصی که طی این سالها حتی رییس جمهور و وزاری محترم از شرارت آنها در امان نبوده اند جلسه ای تشکیل میدهند و ضمن استماع دفاعیات مدیران جمعیت تصمیم میگیرند در صورت تغییر ساختار جمعیت از هیئت امنا به مجمع عمومی اعضا مانع از انحلال جمعیت به خواست و فشار نهادهای امنیتی گردند. اما این تصمیم به جهت غیرقانونی بودن تحمیل نحوه شکل گیری یک ساختار به هزاران داوطلب از طرف وزارت کشور، از پایه بی اساس بوده و توسط مدیران جمعیت مورد پذیرش قرار نمیگیرد. پس از آن به علت حجم بزرگ آسیبی که این تصمیم به هزاران خانواده مورد حمایت جمعیت در کل کشور وارد می کند، جنابعالی بر اساس نظر وزارت محترم کشور اعلام می دارید که هر یک از نمایندگی و دفاتر جمعیت می توانند نسبت به ثبت مستقل موسسه اقدام کنند.لازم میدانم در این نوشتار خدمت شما عرض کنیم که این اقدام تجزبه طلبانه، یک اقدام تبلیغاتی غیرموثر است که به دلایل زیر چیزی ازاثرات مخرب انحلال جمعیت بر خانواده های مورد حمایت ان کم نمی کند.
١.استان محروم کرمانشاه از زمان زلزله تا به امروز با کمک دفتر مرکزی و شبکه کشوری جمعیت بیش از 3 میلیارد تومان هزینه برای خانواده های محروم و آسیب دیده و جامعه هدف مورد حمایت داشته است. این در حالی است که در بهترین حالت، پتانسیل این استان طی این سه سال برای جذب کمک، یک میلیارد تومان بوده است و این یعنی با یک حساب سرانگشتی خواهید دید که حجم آسیب و ضربه انحلال جمعیت به این خانواده ها در دورافتاده ترین روستاها و مناطق محروم چقدر بزرگ خواهد بود. ضمن آنکه حذف جمعیت یعنی ضربه کاری زدن به شبکه بزرگ حامیان کشوری که نخ تسبیح اتصال آنها از سراسر کشور،نهاد خوش نام جمعیت امام علی (ع) می باشد.
٢.همانطور که وزارت کشور در بیانیه ای که سرکار خانم عابدینی اخیرا صادر نموده اند بر سلامت و امکان ادامه فعالیت داوطلبین در شهرستان ها از طریق ثبت سمن مستقل اذعان می کند،هزاران نفر از اعضا و داوطلبین جمعیت از سراسرکشور جزو دلسوزترین و در خط مقدم ترین جوانان این مرز بوم هستند که شبانه روز در خوفناک ترین محله ها و پر خطرترین آنها در حال فعالیت هستند و اگر حقیقتا مبنا و نظر این افراد برای شورای توسعه حائز اهمیت است، این شورا را دعوت به راستی آزمایی نظر داوطلبین فعال در سراسرکشور می نماییم تا مشخص شود نیت از تغییر ساختار اهمیت به خواست اعضاست و یا نفوذ و استحاله توسط نهادهای خاص.
٣.در رد غلط و دیکتاتورانه بودن تصمیم این شورا بدون توجه به نظر هزاران نفر از اعضای این جمعیت همین بس که بدانید ما از میان هزاران سمنی که برای فعالیت میتوانستیم انتخاب کنیم،آگاهانه و با شناخت از جمعیت به این سازمان پای نهاده ایم و اگر از آن نارضایتی داشتیم، بدان قدم نمی گذاشتیم، که حضور بعضا بیش از ١۵ ساله برخی اعضا در جمعیت تنها به دلیل همان کارآمدی و موثر بودن ساختار آن در راستای اهدافش بوده است، و سوال بزرگ و بی پاسخی که شورای محترم توسعه باید به ما داوطلبین پاسخ دهد این است که با چه استدلال و منطقی ساختاری با کارآمدی حداکثری که در میان ناکارآمدی همه سیستم های دولتی و غیردولتی و… توانسته خود را به عنوان یک سازمان توانمند و موثر با میلیون ها نقطه اثر بی نهایت بزرگ در جبهه تاریک فقر و معضلات اجتماعی اثبات کند را به بهانه بهتر شدن، با مداخله فراقانونی وادار به تغییر به ساختارهایی می کند که شاید نمونه ای به موفقیت این جمعیت در میان آنها به سختی یافت شود. ضمنا بسیاری از ما در سالهای پیش وقتی که در سیستم نمایندگی و به شکل مجمع عمومی اعضا فعالیت داشتیم ناموفق بودن آن مدل را تجربه کرده ایم که به علت ناسالم شدن فضای فعالیتها به خاطر تنش های انتخاباتی ورقابتی دو سال یکبار در محیط، و دسترس پذیر بودن جایگاه برای همه که باعث می شد نیت های صاف و صادقانه برای خدمت، به بازیهای شبه سیاسی و حزبی بین داوطلبین مبدل شود و امکان نفوذ افرادغیرعمل گرا و ناصادق را در سطح مدیران افزایش و ریسک سلامت فعالیت ها را تحت الشعاع قرار دهد، در همان زمان با رای و خواست اکثریت اعضا آن ساختار ناکارآمد را منحل و به عنوان شعبه زیر نظر دفتر مرکزی به فعالیت ها ادامه دادیم که اسناد آن در دفاتر اجتماعی استانداری ها موجود است. شگفتا که دولتی که قرار بود به عقب باز نگردد، ما را وادار می کند که با بازگشت به عقب سیستم های ناکارآمد پیشین را باز تجربه کنیم!
لذا با عنایت به این نکات استدعا داریم پیش از آنکه مرگی اینچنین تلخ بر جان نهاد نوپای مدنی ایران بنشیند و لکه ننگ بزرگی بر صفحه تاریخ این کشور نگاشته شود چاره ای اندیشیده، مانع از شکل گیری حوادث تلخی شویم که قطعا خسارت آن قابل جبران نخواهد بود.
خانه ایرانی پاکدشت
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با عرض سلام
نظر به فرمایشات جنابعالی پیرامون موضوع طرح شکایت علیه جمعیت امام علی (ع) با هدف انحلال این سمن، مبنی بر اینکه با هدف آسیب ندیدن جامعهی هدفِ جمعیت امام علی (ع)، مراکز و اعضای آن میتوانند فرداً اقدام به کسب مجوز نمایند و به فعالیت خود ادامه دهند، به عنوان اعضای خانه ایرانی پاکدشت (یکی از مراکز جمعیت امام علی (ع)) توجه حضرت عالی را به نکات زیر جلب مینماییم:
١. برخلاف فرمایش جنابعالی، جمعیت امام علی (ع) جامعهی هدف خود را ورای از مددجویان خود و به وسعت کودکان و زنان دردمند کشورتعریف می نماید. فعالیت با هدف بهبود زیست این جامعهی هدف تنها در گرو جمعیتی با صدایی رسا بوده تا بتواند با آگاهی رسانی و مطالبهگری تاثیری حقیقی بر زیست جامعهی هدف خود بگذارد.
٢. هر گونه فعالیت اجتماعی موفق نیازمند تامین منابع انسانی و مادی مورد نیاز است چه در طی ۶ سال فعالیت خانه ایرانی پاکدشت منابع تامین شده این مرکز حاصل اعتبار و خوشنامی بیست سالهی جمعیت امام علی (ع) بوده و در صورت فعالیت مجزا امکان تامین منابع انسانی و مالی مورد نیاز دور از تصور به نظر میرسد.
٣. اندیشه و عمل جاری در فعالیتهای خانه ایرانی پاکدشت آموخته از منش جمعیت امام علی (ع) و متکی به سابقهی طولانی این سمن در فعالیتهای اجتماعی است. همان طور که تصور حیات شاخهای ولو مملو از محصول بدون اتکا به ریشه و تنهی خود ناممکن است و نمیتوان متصور بود با حفظ شاخه و بریدن درخت شاخههایی زایای محصول به جا میماند، ادامهی توفیق خانه ایرانی پاکدشت مجزا از جمعیت امام علی (ع) میسر نیست.
۴. با توجه به الگوی تعامل موجود با سمنها در فضای فعلی ایران، تصورِ عدم اعطای مجوز فعالیت و یا ابطال آن پس از اعطا دور از ذهن نمی باشد. زیرا که همان توانی که خواستار انحلال جمعیت امام علی (ع) با ده هزار داوطب این سمن و سابقهی بیش از بیست سالهی آن است باکی از برخورد با سمنهای نوپا و خردتر ندارد.
۵. موضوع حیاتی در توفیق فعالیتهای جمعیت امام علی (ع)، فعالیت به صورت مشارکتی و کشوری است که تنها در ذیل این هویت گروهی است که امکان به انجام رسیدن بسیاری از فعالیتها و پایش آن ها وجود دارد.
نظر به موارد فوق الذکر ما اعضای داوطلب خانه ایرانی پاکدشت به عنوان یکی از مراکز جمعیت امام علی (ع) به اطلاع جنابعالی میرسانیم که نه تنها مخالف تقطیع جمعیت امام علی (ع) به مراکزی مجزا هستیم که با توجه به بیش بودن جمع از جمع اجزا معتقدیم هیچ تن واحدی بعد از تکه تکه شدن نمیتواند به حیات کارامد خود ادامه دهد.
خانه ایرانی گرگان
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی؛ سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
پیرو فرمایشات شما مبنی بر انحلال جمعیت امام علی و ادامه فعالیت دفاتر و شعبات این جمعیت به طور مستقل از بدنه اصلی، با گرفتن مجوز های استانی؛ مرکز گرگان جمعیت امام علی نکاتی را در این باره به استحضار شما میرساند. هدف از بیان و یادآوری این نکات، پیرو سخنان شما آسیب هر چه کمتر به جامعه هدف و حفظ منابع انسانی داوطلب آماده خدمت رسانی در مراکز استانی است.
در ابتدای شروع فعالیت در استان گلستان و شهر گرگان، اعضای هستهی اولیه ای که شروع به کار کردند، اغلب دانشجویانی بودند که طی سال های قبل در دانشگاه های برتر کشور در استان های مختلف جذب جمعیت شده بودند و با پایان تحصیل به شهر خود بازگشته بودند. وجود این یکپارچگی در ساختار کشوری جمعیت باعث شد در کوتاه ترین زمان ممکن داوطلبینی جوان و فرهیخته، با تجربیاتی که در محل تحصیل خود در مراکز جمعیت در استان های دیگر کسب کرده بودند، به سرعت دور هم جمع شوند و شروع فعالیت در این شهر را ممکن سازند.
همچنین به واسطه تعدد مراکز در سطح کشور در بحران های طبیعی نظیر سیل و زلزله، داوطلبان آموزش دیده و با تجربه جمعیت امام علی در کمترین زمان ممکن از سراسر کشور و از استان های مختلف در قالب گروه های امدادی به استان های درگیر اعزام میشوند و با استناد به دستورالعمل های تدوین شده کمیته بحران جمعیت امام علی، که حاصل ساعت ها همایش و هم فکری و تجربه عملی در بحران های قبلی در کشور بوده است، به سرعت در منطقه آسیب دیده فعال میشوند،در صورتیکه فعالیت مراکز به صورت مستقل و محلی امکان دسترسی به این منابع انسانی ارزشمند را ممکن نخواهد ساخت.
به علت تمرکز بسیاری از سازمان ها و امکانات در استان تهران، وجود بدنه اصلی جمعیت در این شهر در کنار ارتباط و یکپارچگی مراکز، بسیاری از خدمات و تسهیلات از جمله خدمات درمانی و آموزشی و حمایتی را برای کودکانی در استان های کوچک تر و یا کم برخوردار ممکن میسازد. بارها تجربه این را داشتیم که برای پیگیری درمان کودکان تحت پوششمان با شرایط خاص با توجه به ارتباطات خانه درمان جمعیت در تهران با پزشکان حاذق در آن حیطه و یا مراکز مردم نهاد دیگر در حوزه درمان، به سرعت ارجاع و پیگیری درمان انجام شده که بدون این ارتباطات و یکپارچگی در بدنه جمعیت ، هرگز چنین اقداماتی قابل انجام نبود. در بسیاری از پروژه های مسئولیت اجتماعی که در شرکت ها و سازمان های بزرگ مستقر در پایتخت تعریف میشود، وجود ارتباطات مرکزی جمعیت با این شرکت ها و سازمان ها و در کنار آن با مراکز استانی، برخورداری کودکان و خانواده های تحت پوشش این مرکز را از بسیاری از این پتانسیل ها و امکانات ممکن میسازد. همراهی کودکی از مناطق حاشیه شهر گرگان در کنار کودکانی از مناطق حاشیه اهواز و کرمان و کرمانشاه در کنار هم در برخورداری از این امکانات با هدف ایجاد فرصت های برابر برای تمام کودکان، از زیبایی های این یکپارچگی است.
در بحران هایی نظیر سیل بهار 98 در استان گلستان، کمک های نقدی و غیر نقدی جمع آوری شده از حامیان جمعیت در سراسر کشور، امدادرسانی در مناطق آسیب دیده از سیل را ممکن ساخت، که اگر مراکز استان های آسیب دیده صرفا به صورت محلی فعالیت داشتند، امکان جذب این حجم از منابع مالی برایشان ممکن نبود. به واسطه گستردگی فعالیت های جمعیت در سراسر کشور و به پشتوانه اعتماد سازی که طی این سالها شکل گرفته، اقلامی که در استان های آسیب دیده مورد نیاز بود، از طریق رابطین جمعیت و حامیان صاحب صنایع در استان های دیگر از محل کارخانه تهیه و به مناطق مورد نیاز ارسال شد. مراکز استان های کوچک و یا مناطق کم برخوردار در صورت فعالیت مستقل و محلی خود در بحران طبیعی و یا برای دستیابی به اهداف متعدد خود قطعا با مشکل تامین نقدی و اقلام مورد نیاز خود روبرو خواهند بود و امکان فعالیت موثر و کارآمد نظیر قبل برایشان ممکن نخواهد بود.
جمعیت امام علی مرکز گرگان همواره از تجربیات و درس آموخته های دیگر مراکز که توسط کمیته های متمرکز در بدنه اصلی جمعیت جمع آوری میشود استفاده کرده و این درس آموخته ها همیشه راه گشای معضلات و مشکلات پیش روی این مرکز بوده است. این کمیته ها مانند کمیته مددکاری، کمیته آموزش، کمیته حقوقی و … با جمع آوری اطلاعات از مراکز سراسر کشور ، مشاوره با حاذق ترین افراد در حوزه خود ، برگزاری نشست ها و همایش ها گوناگون، با نگاه جامع و ملی، سعی در کمک به کودکان و خانواده هایشان در مناطق حاشیه و کم برخوردار داشته و خروجی سال ها وقت و انرژی، نتایج ارزشمند و عملی در حوزه های مختلف بوده که دسترسی به آنها برای شعب جمعیت امام علی(ع) در مراکز استان های کوچک تر را ممکن ساخته است.
مرکز گرگان جمعیت امام علی در کنار دیگر مراکز جمعیت در سراسر کشور با داشتن اندیشه، ساختار و اهداف واحد هرگز خود را جدا از بدنه اصلی این جمعیت نمیداند. حیات و مثمر ثمر بودن مراکز استان ها تا به امروز جز با همکاری و هم افزایی تمامی مراکز جمعیت و بدنه اصلی به شکل یکپارچه ممکن نبوده است. اندیشه منفک ساختن مراکز جمعیت امام علی(ع) قابل قبول نیست و در عمل، جز آسیب مستقیم به گروه های هدف در کنار از بین بردن انگیزه هزاران داوطلب جوان این جمعیت که بهترین سال های عمر خود را در خدمت به کودکان محروم این سرزمین صرف کرده اند، نتیجه ای دیگر بهمراه نخواهد داشت.
خانه ایرانی شیراز
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی؛ سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام
نظر به اهمیت جایگاه سازمانهای مردمنهاد در اعتلای جامعه مدنی، ما اعضای داوطلب جمعیت امام علی (ع) در استان فارس بایسته میدانیم جهت تبیین و تأکید بر مولفههای اساسی تشکیلات جمعی غیردولتی به استحضار برسانیم:
۱. اصولاً مفهوم سازمان و فعالیت سازمانی و تشکیلاتی جدای از کار جمعی نیست. وصف اساسی فعالیت سازمانهای مردمنهاد، بهویژه آن دسته از سازمانها که واجد شعب نیز هستند، «کار گروهی» و حفظ انسجام و یکدستی در ساختار و فعالیتها بوده و این امر، تنها از طریق ارتباط مستمر شعب با یکدیگر میسر خواهد شد؛ از همین روی، شعب جمعیت امام علی (ع) نیز مستثنای این قاعده نبوده و هرگونه گسست ارتباط درونساختاری موجبات کاهش اثرگذاری جمعیت در حوزههای عملی را به دنبال خواهد داشت.
۲. «اعتماد همگانی و مردمی» بهعنوان ارزشمندترین پشتوانه سرمایهای جمعیت، برآمده از همین واحدتلقیشدن هویت این سمن می باشد؛ این نهاد با هویتی یکپارچه و به اتکای اطمینانی که مولود شناختهشدن به شکل پیکرهای یگانه، از سال ۱۳۸۵ در استان فارس مشغول به فعالیت بوده است و در خلال این سالها با راهاندازی دو خانه ایرانی و اشتغال درصدد تلاش در راستای تقلیل آسیبهای اجتماعی در سطح استانی بوده است؛ با این حال حفظ وحدت ساختاری موجبات تقویت اعتماد اجتماعی و در نتیجه ارتقا سیاستگذاری درونسازمانی و بهبود عملکرد اعضای داوطلب جمعیت را فراهم آورده است.
۳. گستره فعالیت جمعیت امداد امام علی (ع)، گسترهای ملی بوده و تمامی شعب با تمرکز بر حوزه اختصاصی جغرافیای خود، از تلاش در زمینه بهبود جامعه مدنی در سطح کشوری نیز غافل نمانده است؛ برای مثال، در سیل ۱۳۹۸، شعب مختلف جمعیت، از سراسر ایران با همکاری و حفظ یکپارچگی قادر به امدادرسانی به مناطق سیلزده در سطح کشوری بودند و در فرضی که هر شعبه به نحو استقلالی اقدام به ارسال اقلام امدادی مینمود، کمکرسانی کارامد میسر نمیگشت.
۴. حیات سازمانهای مردمنهاد با رویکرد امدادی (و نه سازمانهای خیریه) مبتنیبر «فعالیت» اعضای داوطلب (منابع انسانی) بوده و تالی فاسد قطع حیات شبکهای، ناکارآمدی ساختاری خواهد بود. همانگونه که مستحضرید، بسیاری از اعضای داوطلب جمعیت امداد امام علی (ع) دانشجو بوده و بنا به اقتضائات خاص زندگی دانشجویی، جهت ادامه فعالیتهای داوطلبانه خویش پس از پذیرفتهشدن در دانشگاه با حفظ عضویت، بعضاً شعبه فعالیت و جغرافیای همکاری خویش را تغییر میدهند.
۵. مضافاً هماندیشی و همسویی بین شعب مختلف جمعیت، بهاشتراکگذاری تجربیات در حل معضلات و آسیبهای اجتماعی بوده است؛ بنابراین این پیوند، علاوه بر استحکام ساختار جمعیت، زمینه کاهش خطا در تعاملات با اعضا، خانوادههای تحتپوشش و همچنین نهادهای همکار را فراهم آورده است.
با استناد به سلسله استدلالهای پیشگفته، نمایندگی فارس، انحلال، گسست ساختاری یا هرگونه انفکاک در جمعیت امام علی (ع) را نپذیرفته و همچون گذشته، خواستار ادامه فعالیتها مبتنیبر اساسنامه کنونی این نهاد مردمی هستیم.
خانه ایرانی فرحزاد
2 مرکز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
چه زیبا فرمود مولایمان علی (ع) که همانا دست خداوند با جماعت است. از پراکندگی بپرهیزید که انسانِ تنها بهرهی شیطان است؛ همانگونه که گوسفند تنها طعمهی گرگ خواهد بود.
جمعیت امام علی (ع) که از زمان تأسیس تاکنون بر پایهی سیرهی عملی امام علی (ع)؛ که همان دستگیری از نیازمندان و رسیدگی به انسانهای فراموششدهی جامعه است گام برداشته است اکنون با اتهاماتی از جمله فعالیتهای ضددینی و انحرافی رو به رو شده است. اتهاماتی که برای تمامی داوطلبین این جمعیت شگفتآور و غیرقابل تصور است. داوطلبینی که خود شاهدین زندهای هستند بر صحت و سلامت فعالیتهای این سازمان مردمنهاد و تلاشهای این جمعیت برای کاهش فقر و بیعدالتی. با این حال بررسی این اتهامات قطعاً از حوصلهی این نامه خارج و در صلاحیت دادگاه صالحه است.
جناب آقای دکتر ربیعی؛ ما اعضای داوطلب خانهی ایرانی فرحزاد که یکی از چندین مرکز جمعیت امام علی در راستای رسیدگی به وضعیت کودکان و مادران این سرزمین است ضمن تشکر از تدبیراتی که از سوی جنابعالی مطرح شده است به اطلاع ميرساند همانگونه که بارها در آیات قرآن و سیرهی پیامبر و ائمهی معصومین اشاره شده است که رمز سعادت بشر و جامعه در اتحاد و یکپارچگی است و هرگونه تشتت و پراکندگی به سرانجامی تلخ منجر خواهد شد، تفکیک و جداسازی مراکز این جمعیت نیز قطعاً به سرانجامی ناگوار خواهد انجامید.
جناب آقای دکتر ربیعی؛ تمامی مراکز جمعیت مانند اعضای یک پیکر واحد در کنار همدیگر معنا پیدا ميکنند. بارها اتفاق افتاده است که تجربیات مراکز مختلف در رفع معضلات و بحرانهای یک مرکز، یک شهر و یا یک محلهی دیگر راهگشا بوده است. همچنین در حوادث طبیعی اخیر مانند سیل استانهای گلستان و لرستان و زلزلهی استان کرمانشاه، وجود مراکز گسترده در سراسر کشور و هماهنگی این مراکز با هم و البته مدیریت واحد آنها نقش مؤثری در خدمترسانی و التیام زخمهای مردم آسیبدیده داشته است. این موارد تنها گوشهای از تأثیرات انسجام و هماهنگی مراکز جمعیت امام علی و فعالیت تحت یک مدیریت واحد است.
جناب آقای دکتر ربیعی؛ با عنایت به مشکلات موجود در جامعه و سختیهای وارده ناشی از تحریمات خارجی و کینهورزیهای داخلی بر ادارهی کشور، وجود و حضور سازمانهای مردمنهاد مانند جمعیت امام علی و یکپارچگی آنها نقش بهسزایی در کمک به دولت و نهادهای مرتبط در راستای ادارهی کشور خواهد داشت.
خانه ایرانی ملک آباد
خانه ایزانی اهواز
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی؛ سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام؛
پیرو فرمایشات جنابعالی پیرامون انحلال جمعیت امام علی(ع) و ادامه فعالیتهای این سمن با مجوز استانی بر آن شدیم تا به عنوان نمایندگی جمعیت امام علی(ع) در اهواز نکاتی در ارتباط با نیاز به ادامه فعالیت به صورت جاری و کشوری با شما در میان بگذاریم که باعث روشن شدن مسیر و تصمیمی میشود که نه تنها آینده فرزندان و مادران تحت پوشش این سازمان مردم نهاد، که آینده هزاران عضو داوطلب در سراسر کشور و ادامه فعالیت داوطلبانه در کشور عزیزمان را نیز دستخوش تغییر خواهد کرد.
۱-نیاز به استفاده از تجربیات و درس آموختهها در زمینه فعالیتهایی مثل مددکاری، حقوقی، امداد رسانی در هنگام بحران و بلایای طبیعی، رسانه ای، درمان و… جز با وجود سازمانی یکپارچه و کشوری ممکن نمیباشد. آگاهی از ساختار سمن و اصول یک سازمان مردم نهاد، برگزاری کارگاههای تخصصی برای اعضای داوطلب اهواز، حضور اعضای باتجربه کشوری در اهواز چه در زمان سیل و چه پیش از آن، شرکت در نشستها و انتقال تجربیات و… همه و همه تنها بخشی از این راههای انتقال تجربه به اعضای دیگر شهرها مانند اهواز بوده است که در صورت فقدان سازمانی کشوری، شهری مانند اهواز از این مسئله بینصیب خواهد ماند.
۲-تامین هزینههای مادی توسط خیرین کشوری در طرحهای مختلف از جمله کوچه گردان عاشق، از مهر بگو و طفلان مسلم و موارد بسیاری که در اینجا تنها به چند مورد از آن اشاره میکنیم.
-درسال ۹۸ در طرح کوچه گردان عاشق نزدیک به ۱۰۰۰ کیسه به استان خوزستان اختصاص داده شد که بخش عمده ای از این کیسه ها در روستا ها و مناطق سیل زده استان توزیع گشت که مسلماً تامین هزینههای آن در سطح استانی ممکن نبود.
-در سال ۹۸ در طرح از مهر بگو با اهدای بیش از ۲۷۰۰ پک نوشت افزار امکان ادامه تحصیل برای بسیاری کودکان محروم این استان فراهم شد.
-تامین هزینه وجه الرضایه برای آزادی ۴ کودک کمتر از ۱۸ سال محکوم به اعدام خوزستانی به ارزش ۴۸۱ میلیون تومان که توان تامین هزینه آن در سطح استانی ممکن نبود
و همچنین تامین هزینههای طرح با مداد صلح بنویس(طرحی برای کاهش محرومیت از تحصیل در مناطق محروم استان خوزستان) از داخل و یا حتی خارج از کشور توسط خیرین که باعث تجهیز مدارس مناطق محروم خوزستان شد.
-تامین چند ژنراتور برق برای روستاهای محروم شهرستان اندیکا در استان خوزستان
-تامین هزینه های درمانی کودکان سرطانی و بیماران خاص که به علت بالا بودن هزینه ها از درمان باز مانده بودند و…
این موارد تنها بخشی از کمکهای مالی خیرین کشوری به استان خوزستان بوده است که مطمئناً یک سمن در سطح شهرستان و یا استان حتی قادر به تامین گوشهای از این هزینهها نمیباشد.
۳-در هنگام بحران و بلایای طبیعی مسلماً خدمات و تلاشهای جمعیت امام علی(ع) اگر به صورت یکپارچه و کشوری صورت نمیگرفت، استان خوزستان از خدمات و کمکهای بسیار زیادی محروم میشد که وقایعی همچون سیل ۹۸ از این دست بوده است. حضور نیروی انسانی از دیگر استانها مثل مشهد، شیراز، بوشهر، تهران و یزد و… پشتیبانی شبانه روزی، همفکری و گرفتن مجوزها برای فعالیت و همچنین ارسال کمکهای شبانه روزی از سراسر نقاط کشور به استان خوزستان که با کمکهای جمع آوری شده در سطح استان قابل مقایسه نبوده، نمونهای از دلایل حفظ جمعیت امام (ع) به صورت یکپارچه و کشوریست. مطمئناً اهالی روستاها و شهرهای سیل زده استان خوزستان حضور جمعیت امام علی(ع) در این مناطق را به خوبی به خاطر دارند.
۴-برگزاری نشستها و سمینارهای کشوری که جمعیت امام علی(ع) با موضوعات آسیبهای اجتماعی برگزار میکند و مطالبات و آگاهی رسانیای که در سطح کشور با قدرت انجام میشود، مسلماً به صورت استانی قابل دستیابی و اجرا نبوده است.
به عنوان مثال خوزستان آمار بسیار بالایی در زمینه ازدواج کودکان کم سن و سال دارد و رفع این معضل اجتماعی نیازمند عزم کشوری و اصلاح قوانین بوده است و پیگیریهای استانی در این زمینه نتایج چشمگیری نداشته است، حال آنکه برگزاری نشستها و سمینارهای کشوری با حضور مسئولین ملی قابل مقایسه با نشستهایی در سطح شهری و یا استانی نمیباشد.
۵-در خصوص پیگیرهای فرا استانی و ارتباطات کشوری در مواجهه با مشکلاتی که قابل حل در سطح استان نبودهاند، مسلماً وجود سازمانی که در پایتخت نیز حضور داشته باشد کمک فراوانی به روند پیگیریها و رفع مشکلات استانها مینماید.
۶-از دیگر فواید یک سازمان مردم نهاد در سطح کشوری میتوان به برگزاری طرحها و رویدادهای کشوری مانند لیگ پرشین، جشنواره تئاتر، بازارچه بوی عیدی و…اشاره کرد.
به عنوان مثال در لیگ پرشین که در قالب مسابقات دو و میدانی دختران و فوتبال برای پسران برگزار میگردد و هر ساله کودکان تحت پوشش از سراسر کشور در قالب تیمهای ورزشی فوتبال و دو و میدانی دور هم جمع شده و به رقابت میپردازند. این امر تاثیر شگرفی در روحیه و ایجاد امید و الگو سازی صحیح برای کودکان مناطق دور افتاده و محروم خوزستانی که در بسیاری از مناطق از داشتن زیر ساخت های ابتدایی زندگی محرومند داشته است و حال با ابطال مجوز این نهاد مردمی این امید ایجاد شده تبدیل به یاس در میان کودکان میشود.
۷-استفاده از نام و اعتبار برندی که بیش از ۲۰ سال در زمینه آسیبهای اجتماعی فعالیت داشته است.
واضح است که ساختن برندی با اعتبار و خوشنامی جمعیت امام علی(ع) در طول سالیان نزدیک ممکن و قابل دستیابی نمیباشد و مسلماً از بین رفتن این برند آسیب بزرگی بر پیکره اعتماد مردم به اعضا وارد مینماید.
در پایان جناب آقای دکتر ربیعی ما اعضای داوطلب جمعیت امام علی(ع) در اهواز خواستار حفظ این نهاد مردمی به صورت جاری با مدیریت و هیات مدیره فعلی میباشیم و خواهشمندیم برای جلوگیری از ایجاد ناامیدی در این زمان حساس کشور در میان اعضای داوطلب که همگی از مردم عادی و جوانان این سرزمین هستند و بدون چشم داشتی عمر و وقت خود را صرف خدمت به دیگر هموطنان خود کردهاند از این نهاد مردمی حمایت فرمایید
خانه ایرانی شهر ری
2 مرکز
«سوال ما اینست به کدامین گناه؟! آیا دستگیری از کودکان در راه مانده و تنها مانده خطای ماست؟!»
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی
سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
احتراماً پیرو صحبتهای اخیر حضرتعالی در خصوص انحلال جمعیت امام علی(ع) و ادامه فعالیت نمایندگیهای این جمعیت با اخذ مجوز های جداگانه به اطلاع می رساند ما اعضای داوطلب خانه ایرانی شهر ری مراتب مخالفت خود را در این راستا اعلام می داریم.
با توجه به اصول یکپارچه ی جمعیت امام علی(ع) مبنی بر ریشه یابی و واکاوی معضلات اجتماعی و مطالبه گری از نهادهای مسئول و گوشزد به انجام وظایفشان در کنار خدمات دهی و امداد رسانی به جامعه هدف که کودکان و زنان می باشند ما نیز به عنوان جزئی از آن کل در تمام این سالها با تحت پوشش قرار دادن و فراهم آوردن امکان تحصیل بیش از سیصد کودک آسیب دیده در محله های مختلف این شهرستان و ایجاد اشتغال و حمایت بیش از صد زن سرپرست خانوار با ارائه تحقیقات میدانی و علمی و همچنین برگزاری جلسات متعدد با مسئولین شهرستان ری در تلاش بوده ایم تا نظر مسئولین، سیاست گذاران و نمایندگان قانونگذار این شهرستان را جلب نمائیم. اکنون نیز قدرت بیان آسیبها و همچنین امداد رسانی و خدمات رسانی خود را وامدار مجاهدت های صدها عضو داوطلب دیگر جمعیت امام علی در جای جای ایران در طی این بیست و یکسال هستیم.
جمعیت امام علی تجزیه پذیر نیست. ما همه ی اعضای داوطلب خانه ایرانی شهر ری که مقابل کودکان رنج کشیده کشورمان زانو زده ایم در جمعیت امام علی رسم عاشقی آموخته ایم،
از یادمان نمی رود آن شب سرد زمستان را که مادر افیون زده ای دو فرزند هفت و چهار ساله اش را برای یکساعت به ما سپرد و دیگر نیامد و ما ساعتها مستاصل در آن پارک منتظرش مانده بودیم و چه خوش خیال بودیم که با خود میگفتیم اگر مادر نیامد بچه ها را تحویل بهزیستی می دهیم! بعد از چند ساعت پاسکاری تلفنی بین نیروی انتظامی و اورژانس اجتماعی دست آخر دو فرزند تنها مانده را با خود به همین خانه ایرانی آوردیم تا صبح که ساعت کاری اورژانس اجتماعی شروع شود، بیاید و آنها را ببرد. از همان شب آگاه شدیم که اورژانس اجتماعی کشور ما به گرد پای خیل عظیم کودکان در خیابان مانده هم نمی رسد.
از یادمان نمی رود کودکان بلوچ آواره شده در بیابانهای اینجا را روزها و سال ها آغوش شدیم تا شاید فقط اندکی زخم های روح و تنشان را که هر روز بر سر چهار راه بی تفاوتی آدم های این شهر عمیق تر می شد مرهم باشیم. از همان روز دادگاه که قاضی گفت پیگیر ربوده شدن این کودکان نشویم که بارها برای سواستفاده های گوناگون توسط افراد سودجو ربوده شده بودند، آگاه شدیم که باید کفش آهنین به پا کنیم برای احقاق حقوق این کودکان.
چه فاطمه ها، زینب ها، آرزوها و امیدهایی که مقابل چشمانمان پر پر شدنشان را دیدیم.
از یادمان نمی رود آن غروب تلخ زمستان را که سراسیمه خود را به کپرهای آن خانواده های مهاجر رساندیم( سکونتگاه غیر رسمی هزاران مهاجر پناهنده) ، درست شبیه برزخ بود، تاریک و روشن غروب، صدای ضجه و گریه، شلوغ و پر هیاهو هر کس گوشه ای ایستاده بود. ناباورانه آلونک ویران شده از بارش باران که خانه ی دو فرزند دلبندمان رشید و صدوری بود را نظاره گر شدیم و با بغضی ابدی در گلویمان با پیکرهای معصومشان خداحافظی کردیم.
از یادمان نمی رود تک به تک فرزندانمان را که سوخته از اعتیاد و فقر بالای دستانمان می گرفتیم و نامشان را فریاد می زدیم تا فریادرسی به دادمان برسد.
در پایان خدمت شما عرض می نمائیم که جمعیت امام علی راه و روش زندگی ماست و این راه را تا ابد ادامه خواهیم داد، روش زندگی ما نیاز به مجوز ندارد. کودکان بی پناه اینجا اولویت اول زندگی ما هستند. اعضای داوطلب خانه ایرانی شهر ری ضمن ابراز تاسف و ناراحتی از این برخورد اعلام می داریم که خانه ایرانی شهر ری به هیچ عنوان قابل تجزیه شدن از جمعیت امام علی نمی باشد.
با تشکر
اعضای داوطلب خانه ایرانی شهر ری
خانه ایرانی قم
به نام خدا
جناب آقای دکتر ربیعی؛ سخنگوی محترم دولت جمهوری اسلامی ایران
با عرض ادب و سلام
پیرو فرمایش جنابعالی مبنی بر طرح شکایت به منظور انحلال سازمان مردم نهاد جمعیت امام علی (ع) ، در رابطه با فعالیت مراکز به صورت مستقل، اعضای داوطلب جمعیت امام علی (ع) در استان قم، در راستای اهداف فعالیت های اجتماعی و خدمت رسانی به اقشار اسیب دیده نکاتی را به شرح ذیل به استحضار می رسانند:
خانه ایرانی قم از ابتدای تاسیس آن در سال 1393 تا کنون، به180 کودک اسیب دیده، 130 خانواده تحت پوشش خدمت رسانی می کند. انچه در تمام این سالها موجب انسجام فعالیتهای این مرکز می باشد به پشتوانه کار گروهی، هم اندیشی و تعامل با دیگر مراکز جمعیت امام علی (ع) و استفاده از تجربیات انان در زمینه مددکاری بوده است. از طرفی ساختار نظام مند و یکپارچه جمعیت امام علی (ع)، امکان بهره مندی از خدمات حمایتی، آموزشی، درمانی، توانمندسازی زنان آسیب دیده و سرپرست خانوار در استان های محروم تر را ایجاد کرده است. بنابراین، با توجه به یکپارچگی و وحدت مراکز جمعیت امام علی (ع) ، قطع ارتباط مراکز موجب از دست رفتن این تعاملات خواهد شد.
سرمایه انسانی مستقر در خانه ایرانی قم بالغ بر 130 عضو می باشد که به مدد اعتبار و سابقه کاری بیست ساله جمعیت امام علی (ع) در این مرکز گرد هم امده اند. در راستای دگراندیشی اعضای داوطلب فعالیت خود را محدود به منطقه و استان خاصی نکرده اند و در موارد بحرانی همچون سیل، زلزله و دیگر حوادث طبیعی به یاری اعضای دیگر استانها شتافته اند. این سرمایه انسانی عظیم که در واقع سرمایه معنوی محسوب می شود در صورت قطع ارتباط با بدنه اصلی از دست خواهد رفت. طرح های اجرا شده این سازمان مردم نهاد در طول سالیان گذشته نشان داده است یکی از دغدغه های اصلی این سمن توزیع عادلانه منابع مالی در مناطق محروم تر می باشد که این امر نیز در سایه ساختاری واحد حاصل شده است. لذا با توجه به موارد ذکر شده، نمایندگی مرکز قم در راستای حفظ اندیشه والای مددرسانی به اقشار اسیب دیده کشور خواستار حفظ تمامیت و انسجام جمعیت امام علی (ع) و ادامه فعالیتها بر مبنای اساسنامه کنونی میباشد.
خواستار حفظ این نهاد مردمی به صورت جاری با مدیریت و هیات مدیره فعلی میباشیم
انحلال جمعیت امام علی یعنی مرگ انسانیت، عاجزانه خواهشمندیم که در اینباره تجدید نظر کنید??
لطفا جلوی انحلال این نهاد مدنی و مددکاری را بگیرید